3 vintage en/of tweedehands adressen in Rotterdam

3 vintage en/of tweedehands adressen in Rotterdam

Dit jaar mag ik – naast mijn vaste rubriek Gespot – voor Zin magazine ook op pad om in elke provincie een vintage en/of tweedehands winkel te spotten, onder de naam Schatkamers. Omdat volgens Zin ‘’tweedehands ’tegenwoordig helemaal hip and happening is. en nog duurzaam ook.’ Toeval of niet, de laatste tijd ontdek ik via social media ook steeds meer leuke adressen. Ook in Rotterdam, waar – in ieder geval voor mij – een aantal nieuwe adressen zijn. Ik heb er afgelopen week een dagje voor uitgetrokken en daar heb ik zeker geen spijt van!

Volle Kast

Lopend van het Centraal Station in Rotterdam naar de Zwaanshals kom ik in een buurt die ik niet zo goed ken. De Zwaanshals blijkt een heel leuke straat. Vol met bijzondere winkels, zoals een interieurwinkel met bijzondere stoffen, een winkel met eigentijdse sieraden, een grote kookwinkel en een aantal vintage winkels met kleding en/of interieur spullen. Maar ik kwam voor Volle Kast op nummer 329, dus dat is mijn eerste stop. Wat een originele naam voor een tweedehands winkel, bij binnenkomst zie ik een heel ruim aanbod in een smaakvol ingerichte winkel. Eigenaar Kirsty vertelt dat haar winkel inmiddels 11 jaar bestaat. Kirsty: “Bij Volle Kast kun je terecht voor tweedehands kleding (en accessoires) voor zowel dames-, heren- als kinderen. Klanten kunnen hun kleding inbrengen op basis van consignatie, waarbij we twee seizoenen hanteren: voorjaar/zomer en herfst/winter.”

3 vintage en/of tweedehands adressen in Rotterdam

Advies

Volle Kast verkoopt tweedehands designer kleding. Het aanbod is natuurlijk wisselend, maar merken die je hier kunt vinden zijn o.a.: Isabel Marant, Zadig & Voltaire, Humanoid, A.P.C., Malene Birger, Vanessa Bruno, Prada, Joseph, Sophie D’hoore,  Missoni en soortgelijke labels. En als je het op prijs telt: Kirsty geeft ook graag advies. Kirsty: “Daarbij komt mijn achtergrond als styliste goed van pas. Er zijn klanten die graag advies willen en er zelfs speciaal voor komen. Als je tweedehands koopt moet je wel leren combineren en vertrouwen op je onderbuikgevoel. Vooral doen waar je zelf blij van wordt. Ik vind het heerlijk om daarbij te helpen. Mijn motto: ‘als het niet klopt wordt het pas interessant’.”

 

Céno Classics

Op naar nummer 283 A, naar Céno Classics, gerund door Céline en haar dochter Noa. Zij verkochten al langer samen tweedehands en vintage kleding op speciale markten, maar besloten bijna een jaar geleden dat het tijd werd voor een winkel. Dat is dit prachtige pand geworden, niet alleen van de buitenkant, binnen is het ook smaakvol ingericht.  Céline: “Al sinds de tijd dat ik een modeopleiding volgde is tweedehands kleding de rode draad in mijn leven.”

Klassiek

Het zit al in de naam verborgen, het assortiment is klassiek, waarbij de nadruk ligt op natuurlijke materialen. Wat mij ook opvalt is dat alles heel schappelijk is geprijsd! Céno Classics heeft ook een ruim aanbod voor mannen, zowel vintage als nieuw. Céline: “Sinds kort verkopen we ook samples van een Scandinavisch merk mannenkleding.”

Plezier

Céline: “Ik geniet van het hele proces: van de inkoop bij groothandels (we werken niet met consignatie), het eventuele reinigen tot de verkoop. Daarbij vind ik het ook leuk om – als dat op prijs wordt gesteld – advies te geven. Bovendien is deze hele straat zo inspirerend. Er zitten hier tal van leuke adressen en (startende) ondernemers.” Als tip krijg ik van Céline voor koffie met iets lekkers: Bakkit op nummer 299. Een koffietentje met een heerlijk aanbod lekkers v oor erbij. Ik kies een Rotterdamse Rol: een baksel, gevuld met pistache room en getopt met witte chocolade met pistache nootjes. Hoe lekker was dat en zo vullend dat ik de lunch maar heb overgeslagen!

Salon Cornelias

3 vintage en/of tweedehands adressen in Rotterdam

Salon Cornelias, selected vintage & labels aan de Goudsesingel 46 is ook vrij nieuw en zat er nog niet toen ik aan de overkant bij Von Deux binnenstapte. “Dat klopt” vertelt eigenaar Corine, “ik ben in november 2023 gestart. Ik was al een tijdje op zoek naar een geschikt pand om vintage kleding en accessoires te gaan verkopen, totdat dit op mijn pad kwam. Met hulp van deze en gene heb ik het ingericht, maar de prachtige paarse wand was er al!.”

Inrichting

Het valt me vaker op dat vintage- en tweedehands winkels zo smaakvol en met zorg zijn ingericht. Ook bij Cornelias; met verse bloemen en leuke hoekjes is een heel fijne sfeer gecreëerd. Helemaal passend bij de collectie die Corine verkoopt. Corine: “Ik ben gek op mode en stijl, dat heb ik altijd gehad. Ik volg bepaalde dure merken en ben ook gek op kostuumdrama’s. Dat zal ook met mijn studie Geschiedenis te maken hebben. Mijn stijl kun je het best omschrijven als klassiek met een twist.  Ik koop zelf in, alles wat in de winkel hangt is ‘handpicked’ en ik weet dan ook precies waar het vandaan komt.”

Stylen

Net zoals bij Céno Classics zie ik hier ook de betere kwaliteit vintage kleding en accessoires en ook voor heel betaalbare prijzen. Corine houdt zelf van mixen & matchen, dat zie je terug in de winkel, waar – ter inspiratie – al verschillende dingen met elkaar zijn gecombineerd. Op de vraag waar zij het meest van geniet antwoordt Corine: “Op de eerste plaats het contact met de mensen die in mijn winkel komen. Maar ik vind het ook heerlijk om te stylen en filmpjes ter inspiratie te maken voor Instagram. Met kleding kun je verhalen vertellen en een link leggen met de geschiedenis.”

3 vintage en/of tweedehands adressen in Rotterdam

Meer in Rotterdam

Eerder schreef ik al over Dearhunter, Von Deux en noemde ik ByHendrikus . Allemaal winkels in Rotterdam. Maar er staan er zeker nog vijf (!) op mijn lijstje, waar ik nog niet eerder ben geweest. Dus ik ga nog eens terug en maak er weer een heerlijk ‘Schatkamers’ dagje van.