Hoe voorkom je een miskoop

Gele schoen

Het gebeurt iedereen van tijd tot tijd. Je koopt iets waar je aanvankelijk heel blij mee bent, maar eenmaal thuis valt het toch tegen. Of de kwaliteit laat te wensen over of je kunt het toch niet zo goed combineren, waardoor je het niet met plezier draagt. Daarom hieronder een paar handige tips om miskopen zoveel mogelijk te voorkomen.

Maak een lijstje met kledingstukken die je graag wilt en zorg dat je dat altijd bij je hebt.

Het voorkomt dat je, net zoals ik, wéér met een gestreept truitje thuiskomt in plaats van een witte bloes die ik al zo lang wil. Dus nu heb ik een lijstje gemaakt, op een briefje én op m’n telefoon.

 

Acht tips om een miskoop te voorkomen | MisjaB.nl

Waar kun je het mee combineren?


Bedenk in de winkel vast waar je het mee wilt en kunt combineren. Denk er ook aan of je schoenen hebt die je erbij kunt dragen en of je er een passende jas bij hebt. Ik heb onlangs een grijze rok gekocht. Een lang, beetje klassiek model, met (nonchalante) plooien. Gemaakt van een fijne soort katoen dat heel lekker aanvoelt. In de winkel fantaseerde ik wat er er allemaal bij kon dragen. In mijn gedachten had ik zóveel dingen thuis die er leuk bij zouden staan. Helaas, bij thuiskomst viel het toch tegen. Het ene vestje is te kort, van het andere past de kleur er net niet goed bij. De schoenen die ik in gedachten had staan er eigenlijk ook niet zo geweldig bij. Kortom, ik noem het nog geen echte miskoop, maar een ‘zorgenkindje’ is het wel.

Acht tips om een miskoop te voorkomen | MisjaB.nl

Voegt het iets toe aan je garderobe?


Zeker sinds ik de documentaire True Cost over de fast fashion industry heb gezien, denk ik bij alles: voegt het iets toe? De zoveelste zwarte broek gaat je garderobe geen boost geven, dus die kun je net zo goed laten hangen.

 

Kun je het zelf wassen?

Op etiketten staat heel vaak dat je iets niet zelf kunt wassen, dat het dus altijd naar de stomerij moet. Vraag het voor de zekerheid even na bij de verkoper, meestal valt het mee en adviseren fabrikanten het alleen uit voorzorg.

 

Acht tips om een miskoop te voorkomen | MisjaB.nl

 

Neem tips van de verkoper ter harte

Goede verkopers hebben ervaring en goede suggesties. Neem ze ter harte, misschien denk je alleen maar dat iets je niet zal staan, maar blijkt het reuze mee te vallen.

tips om een miskoop te voorkomen | MisjaB.nl

 

Koop iets alleen als je het meteen mooi vindt

Kijk eerlijk naar jezelf als je uit de paskamer komt, je moet het meteen mooi vinden en het moet iets met je doen. Iets wat in de winkel best aardig is, wordt niet mooier als het thuis in je kast hangt.

Acht tips om een miskoop te voorkomen | MisjaB.nl

Koop de goede maat

Als je altijd maat 40 draagt, maar een kledingstuk van een bepaald merk in die maat is net te klein, koop dan een maatje groter. Niemand die het labeltje met de maat ziet als je het aanhebt. En het staat absoluut veel beter als je kleding niet te krap zit. Dit geldt ook voor schoenen, als de schoen in de winkel knelt, doet ie dat thuis nog steeds.

Acht tips om een miskoop te voorkomen | MisjaB.nl

Probeer niet meteen op het prijskaartje te kijken

Het is lastig, ik weet het. Een hogere prijs staat ook niet altijd garant voor een goede kwaliteit. Maar over het algemeen wel, en van kwaliteit heb je veel langer plezier. De gele lakschoenen die ik ooit kocht waren zó leuk en heel goedkoop. Ik had meteen kunnen bedenken dat de kwaliteit niet geweldig was. Een paar keer heb ik ze kunnen dragen, toen liet de zool al los en die kon niet eens gerepareerd worden. Ik heb ze trouwens wel bewaard, ze kleuren m’n kast. Maar een miskoop is het wel!

Acht tips om een miskoop te voorkomen | MisjaB.nl

Onderstaande geweldige tip stuurde Lydia:

“Ondanks 22 jaar verkoop ervaring in de mode branche gebeurt het me TOCH heel af en toe nog: een miskoop. Daarom deel ik graag mijn tip:

“Draag als je gaat shoppen iets waar je je heel plezierig in voelt. Dan is het moeilijk om iets te kopen dat nóg leuker is. Als je je ‘niet zo leuke jurk’ aan hebt vind je alles wat je aantrekt super mooi !!!”

Heb jij ook tips om een miskoop te voorkomen? Deel ze met ons!