Esther Haase, The Fearless Lola Walking the Lion King, for Stern, Miami, 1999. Pigment print, printed 2018. Edition 5 of 10. Nicola Erni Collection © Esther Haase.

A personal view on high Fashion & Street Style

Nu te zien in Het Noordbrabants Museum: A Personal View on High Fashion & Street Style. Van 10 juni tot en met 3 september 2023 presenteert het museum foto’s uit de collectie van the Nicola Erni Collection van 1930 tot nu. Er zijn ruim 240 foto’s te zien van ‘de verleidelijke droomwereld van de haute couture tot de echte wereld van de straatfotografie’.

MisjaB

Modefotografie

“Vanaf de jaren dertig staan magazines zoals Vogue en Harpers Bazaar er vol mee: modefoto’s die de lezer verleiden met ideale droombeelden. Tot in de puntjes geregisseerd. Tegelijkertijd ontwikkelt de street style fotografie zich, met ongekunstelde snapshots regelrecht van de straat. Beide zeggen niet alleen veel over de mode van toen, maar laten ook een actueel tijdsbeeld zien. En hoe kijken we daar nu naar? Aan de hand van verschillende thema’s zoals Revolutie!, Seks & Provocatie en Fictie & Fantasie maak je een tijdreis door de fascinerende wereld van de modefotografie. Verzameld door de Zwitserse Nicola Erni, in het bezit van één van de grootste privécollecties met modefotografie ter wereld.”

 

 

MisjaB

Straatfotografie

“Tegenwoordig is mode overal. Dit was echter niet altijd het geval. Sinds de jaren dertig vond mode zijn weg via foto’s naar een steeds ruimer publiek. In de tentoonstelling volg je de groei van de modefotografie met zijn vele trendsetters voor én achter de lens. Je ziet je high fashion fotografie, oorspronkelijk gemaakt voor redactionele en commerciële projecten door beroemde fotografen als Irving Penn, Richard Avedon, Albert Watson, Esther Haase en Peter Lindbergh. Daarnaast tonen we street style fotografie. Een genre waarbij niet het perfecte plaatje centraal staat maar de alledaagse context, zonder echte modellen en uitgewerkte regie. Je ziet het in werk van fotografen als Bill Cunningham, Helen Levitt, Amy Arbus en Garry Winogrand.”  

Echte mode zie je op straat ~ Bill Cunningham

 

New Blood

Onder de noemer New Blood is in deze tentoonstelling ook werk te zien van o.a. streetstyle fotograaf The Sartorialist (Scott Schumann). Heel jammer dat de Nicola Erni Collection (nog) geen werk van MisjaB bevat. Want streetstyle fashion van met name 60 plussers verdient – naar mijn bescheiden mening – hierin ook een plek. In mijn collectie heb ik er wel een paar die er heel geschikt voor zijn. Mee eens?

MisjaB

Aankleding

Al met al is de tentoonstelling zeker de moeite waard. De aankleding werd verzorgd door de Antwerpse interieurstylist Gert Voorjans. A personal view on High Fashion & Street Style is nog te zien tot 03.09.2023 in het Noordbrabants Museum

MisjaB

 

Lezing Vrije Academie

Kunthistoricus Aldwin Kroeze geeft op verzoek van de Vrije Academie voorafgaand aan een bezoek aan deze expositie op twee data een lezing in het Noordbrabants Museum. De website van de VA hierover: “Tijdens de inleidende lezing vertelt Aldwin Kroeze hoe straatmodefotografie en haute couture modefotografie zich naast elkaar ontwikkelden. Want Coco Chanel zei ooit: “Mode die de straat niet haalt is geen mode”.

Wil je hierbij zijn? Schrijf je dan in via de Vrije Academie. Bij gebruik van onderstaande code krijg je een korting van € 2,50:

MISJA-STREET