door: MisjaB

Ellie: "Ik ben altijd op zoek naar mooie tweedehands kleding..."

 

Liefde voor (tweedehands) kleding

Ellie Geerards (1953) woont in Malden. Ik ontmoette haar in Delft, bij een van haar dochters, die een winkel heeft in tweedehands kleding en accessoires. De appel valt nooit ver van de boom, dat is in hun geval ook zo. Ellie: “De liefde voor mooie kleding heb ik ook van huis uit meegekregen. Vooral mijn vader was dol op mooie stoffen. Bij ons thuis was het traditie dat als we18 werden, we een nieuwe jas kregen. We mochten zelf de stof uitkiezen en de jas werd gemaakt door een broer van mijn vader, die kleermaker was. We hebben vroeger ook allemaal geleerd om onze eigen kleding te maken. Als we iets nieuws nodig hadden, kregen we geld mee en mochten in de stad zelf de stof kopen.”

Ellie: "Ik ben altijd op zoek naar mooie tweedehands kleding..."

Zussen

“Ik kom uit een groot gezin van 10 (!) meisjes. En al mijn zussen hebben dezelfde liefde voor kleding. De oudste is 76, de jongste 62 en ieder jaar organiseren we een zussendag. Kledingruil is een vast onderdeel van het programma. We hebben allemaal ongeveer dezelfde maat en ruilen onze kleding met gesloten beurzen. Ik ben altijd op zoek naar kwalitatief mooie tweedehands kleding. De kwaliteit in stof en ontwerp die ik zoek, zijn nieuw niet te betalen voor mij. Ook als we in Frankrijk zijn snuffel ik altijd, bij bijvoorbeeld bij vestigingen van Emmaus en op markten. Ik koop daar ook geregeld in voor de winkel mijn dochter. Mijn andere dochter woont in Stockholm, ook daar ga ik altijd even kijken bij een vestiging van Emmaus in de binnenstad. Daar zie ik vaak prachtige kleding van bekende ontwerpers. Het lijkt wel of ze de mooiste stukken bewaren voor die winkel in het centrum van de stad.”

“Ik draag graag zwart, ik vind het vooral mooi om zwart van verschillende texturen met elkaar te combineren. Maar ik hou ook van zwart gecombineerd met felle kleuren. Deze jas en ketting heb ik in Frankrijk gekocht bij een Emmaus vestiging in Chateau-Chinon, de knoop vond ik op een rommelmarkt. Favoriete ontwerpers zijn Dries van Noten en Marni, maar ook Jill Sander.”

Ellie: "Ik ben altijd op zoek naar mooie tweedehands kleding..."

Mooiste kledingstuk

“Mijn mooiste en dierbaarste kledingstuk kreeg ik cadeau tijdens m’n eerste zwangerschap. Het is een zwarte, zijden jurk van Kenzo. Ik heb de jurk nog steeds, het is een eenvoudig A-lijn model. Een van mijn dochters heeft de jurk ook een tijdje gedragen. Net zoals veel andere kleding van jaren geleden, bewaar ik deze jurk ook.”

Ellie: "Ik ben altijd op zoek naar mooie tweedehands kleding..."

Samen

“Dat zoeken in winkeltjes en op markten doe ik trouwens niet altijd in m’n eentje. Mijn man Sjaak vindt het ook heel erg leuk om mee te gaan. Hij is ook geïnteresseerd in kleding en we kopen samen ook in voor onze dochter. Vandaag zijn we in Delft om te kijken welke nieuwe ‘schatten’ ze in haar winkel heeft.”