Anna met kleindochter Lonneke in Leeuwarden

Anna met kleindochter Lonneke in Leeuwarden

Een paar jaar geleden mailde Anna mij: “Voor alles is een eerste keer”. In een blogpost over dierenprints plaatste ik destijds een oproep aan liefhebbers om een foto te sturen. Anna reageerde er ook op, alleen waren haar foto’s niet bruikbaar. Daarop beloofde ik dat ik op het moment dat ik in de buurt zou zijn foto’s van haar te maken. Afgelopen zaterdag troffen we elkaar in Leeuwarden op het prachtige Wilhelminaplein, voor het monumentale Paleis van Justitie. Anna woont in Oude Bildtzijl, maar kwam speciaal even naar Leeuwarden, samen met haar kleindochter Lonneke (16).

Voor alles een eerste keer

Anna (1944) houdt van combinaties maken, ook met haar kleding. Anna: “Het combineren voelt als een kunst, het geeft je steeds weer ideetjes om kleuren en stylen te mixen. Vroeger runde ik een antiekwinkel, ook daar kwam de kunst van het combineren van pas. Al jarenlang fotografeer ik mijzelf, zodat ik de combinaties die ik maak kan onthouden. Bovendien kan ik dan makkelijk terug zien wat er nog in mijn kast hangt. Want dat is eigenlijk best veel. Naar aanleiding van jouw oproep besloot ik de selfies op te sturen. Want tenslotte is voor alles een eerste keer.”

Op de trappen van het monumentale Paleis van Justitie

Hechte band

Anna woont nog steeds op de plek waar ze is geboren en waar ze lang met haar man – die inmiddels is overleden – heeft gewoond. In haar ouderlijk huis woont inmiddels haar zoon met zijn gezin, maar voor haar is er een appartement gebouwd op het grote terrein. Dat is een van de redenen dat ze zo’n innig contact heeft met kleindochter Lonneke van bijna 16. Anna is nog steeds actief, ze gaat twee keer per week naar fitness en zij onderhoudt de grote tuin. Daarnaast is ze ook graag creatief bezig. Ze schildert portretten en bewerkt sommige van deze schilderijen met de computer. Anna: “Voor het portet schilderen ben ik ook veel met kleur en arrangementen bezig”.

Cadeaus

“Mijn man was zeeman, dus ik was er al aan gewend om vaak alleen te zijn. Nu geniet ik ervan dat de kinderen toch in de buurt wonen en het is erg leuk om de kleinkinderen van zo dichtbij mee te maken. Lonneke leert me de fijne kneepjes van Instagram en ik help haar af en toe met het maken van een Tik-Tok filmpje. Omdat ik zo dol ben op tijgerprints kreeg ik deze “tijgeroog” ring van mijn man. Ook deze armband – die hij in Italië kocht – stuurde hij op tijdens een van zijn reizen. Ik heb de armband sindsdien nooit meer afgedaan.”

Anna met kleindochter Lonneke in Leeuwarden

samen met Lonneke

Anna met kleindochter Lonneke in Leeuwarden

Je kunt Anna en haar stijl volgen via Instagram.
Leeuwarden zag er nu (tijdens de lockdown) wat verlaten uit. Maar ik ga binnenkort als de musea en de winkels weer openen abslotuur nog een keer. Natuurlijk ook om de tentoonstelling Haute Bordure in het Friues Museum te bekijken.