Anneke Westerbos is model, maar maakt ook sieraden

Anneke is styliste én model, maar maakt ook sieraden

We kennen elkaar al lang. Jaren geleden – toen ik nog redactie assistent was – werkte Anneke als freelance styliste, voor verschillende tijdschriften op het gebied van mode en wonen. Maar ook voor een bedrijf als Wehkamp, waarvoor ze in een stuido de styling van interieurs verzorgde. Ze werkte ook met enige regelmaat voor modereportages in Zin. Zo was zij ook de styliste toen meneer B en ik werden gevraagd als covermodellen voor Zin. Later troffen we elkaar verschillende keren bij toeval op de Sieraad Art Fair. Anneke vertelde destijds dat ze bezig was met een opleiding om zelf sieraden te maken. Het heeft even geduurd, maar onlangs lanceerde ze haar website AnnaWjewelry, Een site vol mooie oorbellen en kettingen. Het maakt me nieuwsgierig hoe ze hiertoe gekomen is en wil ook heel graag een kijkje wil nemen in haar atelier.

Anneke is styliste en model, maar maakt ook sieraden

Het proces van verhitten gaat met een zuurstof-propaanvlam en vergt grote concentratie.

 

Creatief

Haar creativiteit kwam natuurlijk wel van pas toen ze als styliste werkte. Anneke (1955): “Ik heb altijd met heel veel plezier gewerkt als styliste, hoewel het fysiek soms ook heel pittig was. Een styling opdracht betekent ook dat je invult wat de opdrachtgever graag wil. In een gesprek met mijn zus – eerlijk gezegd mopperde ik er een beetje over – opperde zij dat het misschien tijd was ‘om iets te zoeken waarin je creativiteit meer tot z’n recht komt’. Zo kwam ik uit bij het maken van sieraden. Ik was vroeger, samen met een vriendin – die nu edelsmid is – al graag in de weer met kraaltjes om er kettingen en armbanden van te maken. Ik koos nu voor cursussen glasblazen om daar uiteindelijk sieraden mee te kunnen maken”.

Anneke is styliste en model, maar maakt ook sieraden

Licht

“Glas is mijn favoriete materiaal. Het grote voordeel is dat de kralen hol zijn, waardoor ze heel prettig zijn om te dragen. Bovendien kan ik er eindeloos mee variëren. Qua kleur, vorm, maar ik kan ook spelen met de inhoud. Zoals de oorhangers op deze foto, waarin ik kleine veertjes heb verwerkt. Veertjes die ik bijvoorbeeld op de kinderboerderij vind. Maar ik kan er ook een glimmertje van metaal of kraaltjes in stoppen. Het zijn allemaal unieke exemplaren.”

Anneke is styliste en model, maar maakt ook sieraden

Ik vind de ketting die Anneke op de foto draagt en deze rode hierboven erg mooi. Anneke: “Dat verspringende effect komt doordat ik niet alle gaatjes op dezelfde plek maak. Zo ben ik altijd op zoek naar nieuwe varianten. Bij deze kettingen heb ik veel meer kralen gebruikt, maar ze zijn nog steeds heel licht.”

Model

Dat Anneke model is merk ik op het moment dat ze zich – nadat ik al een aantal foto’s heb gemaakt – realiseert dat ze nog een knotje inheeft. Ze haalt het elastiekje eruit, schudt een paar keer met d’r haar en is er weer klaar voor. Anneke: “Het werken als model heb ik weer opgepakt sinds ik m’n haar heb laten groeien. Ik sta ingeschreven bij Max Models The Specials en het is altijd een verrassing waar je voor gevraagd wordt. Niet zo lang geleden ben ik – voor het eerst samen met mijn man – een weekje naar Griekenland geweest. We stonden model voor een filmpje over een Grieks eiland voor TUI. Voor ons allebei was het een bijzondere ervaring om dit eens samen te doen. Onlangs werd ik gevraagd voor een modereportage in Margriet. Ik vind het belangrijk dat tijdschriften voor mode ook af en toe een iets ouder model vragen.”

Anneke Westerbos
AnnaWJewelry

Pin It on Pinterest

Share This