door: MisjaB

Vertaler, uitgever en galeriehouder

Jaren geleden zocht ze samen met haar man in Amsterdam een groot pand. Groot genoeg om er te wonen, maar ook om te werken en met ruimte voor een galerie. Uiteindelijk vonden ze toen in Antwerpen een pand naar hun zin. Inmiddels hebben ze in de Joodse buurt van deze stad een nóg geschikter pand gevonden en runnen van hieruit hun uitgeverij Voetnoot en Galerie Baudelaire. 
Anneke Pijnappel (1949): “We zijn wel Nederlander gebleven, maar ingezetene van Antwerpen. De Belgen blijken iets vormelijker te zijn in de omgang, iets afstandelijker. Je wordt niet zo snel bij iemand thuis uitgenodigd. De Belg kent z’n buren vaak ook niet. Toch vinden wij het prettig om hier te wonen en voor onze Nederlandse opdrachtgevers blijkt de afstand geen probleem.”

Anneke Pijnappel uit Antwerpen: vertaler, uitgever en galeriehouder

Baudelaire

“Ik verdeel mijn tijd tussen het vertalen, de uitgeverij en de galerie. Een van de eerste boeken die ik vanuit het Frans vertaalde was het boek Salon 1859 van Baudelaire. We hebben inmiddels veel bijzondere uitgaven gemaakt, w.o. Fotolexicon (9 delen), de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. We zijn geen commerciële uitgeverij, maar wel een professionele.  Als we naar Parijs gaan, brengen we altijd een bezoekje aan het graf van Baudelaire. Hij ligt begraven op de begraafplaats Cimetière du Montparnasse. Er liggen altijd briefjes en er staan verse bloemen op zijn graf. Wij nemen steevast een exemplaar van ‘Hommage à Baudelaire’ mee. Als we een ’nieuwe’ Baudelaire hebben uitgeven, nemen we daarvan ook een exemplaar mee. De boeken laten we op zijn graf achter. Uiteraard leggen we dit tafereel fotografisch vast. Bij een volgend bezoek zijn de boeken altijd verdwenen…”

Anneke Pijnappel uit Antwerpen: vertaler, uitgever en galeriehouder

Mijn stijl

“Liefde voor kleding heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader had een stoffengroothandel en mijn moeder was coupeuse. Mijn zus en ik mochten altijd zelf de stof uitkiezen, waarna mijn moeder de kleding maakte. We liepen altijd een half jaar vooruit op de mode. Mijn moeder leeft nog, ze is inmiddels 96, maar gaat nog steeds passend gekleed. Ik koop graag kleding van goede kwaliteit, soms nieuw, maar ik combineer het ook met tweedehands. In Antwerpen ga ik graag naar Annexe van Anne Van Dyck. Zij verkoopt vintage kleding, hoeden, schoenen en sieraden. Kleding van designers zijn zo goed gemaakt van mooie stoffen. Dat spreekt me erg aan. Ik hou erg van zwart/wit en zwart/rood combinaties. En van een trui met verschillende kleurvlakken, waarmee ik ook heel veel kan combineren.”

Anneke Pijnappel uit Antwerpen: vertaler, uitgever en galeriehouder

Sieraden

“Ik hou van sieraden als kunstwerken, zoals verschillende ontwerpen van Ruudt Peters, Nel Linsen en Herman Hermsen.  De ketting die ik vandaag om heb is gemaakt door Ineke Otte, een kunstenares uit Zeeland. Een favoriete kleding ontwerper heb ik niet, alhoewel ik de ontwerpen van Yves Saint Laurent en Jean Paul Gaultier over het algemeen zeer kan waarderen.”

Anneke Pijnappel uit Antwerpen: vertaler, uitgever en galeriehouder

“Ik doe lang met m’n kleding, met een nieuwe panty erbij ziet het er weer heel anders uit. Deze schoenen zijn van &Other Stories”. Op mijn vraag of ze wel eens wordt aangesproken over haar kledingstijl zegt Anneke: “Ja, toch wel geregeld; mensen (meestal vrouwen, maar af en toe ook een man) spreken me soms op straat of in de supermarkt spontaan aan en zeggen bijvoorbeeld: ‘Wat ziet u er prachtig uit!’ en voegen er dan (tot mijn verbazing en dan vooral in België) soms aan toe: ‘Dat u dat durft!’ Overigens een opmerking waar ik niets van snap…En sommige kunstenaars en/of kunstminnaars vertellen me weleens dat ik ze aan een portret van de Duitse schilder Otto Dix doe denken.”

Tips voor Antwerpen

“In ons eerste huis in Antwerpen zat geen keuken, dus we gingen iedere avond uit eten. We koken nu vaker zelf, maar het is nog steeds een van onze favoriete restaurants en komen er heel graag: Restaurant Marché-Couverts / Lange Koepoortstraat 11 / Antwerpen / Franse keuken. Open: woensdag en donderdag: 12-18 uur; vrijdag en zaterdag: 12-20 uur; zondag: 12-16 uur; maandag en dinsdag gesloten

Bakkerij Kleinblatt / Provinciestraat 206 / Antwerpen / Joodse brood- en banketbakkerij met o.a. heerlijke cheesecake. Open: zondag t/m vrijdag: 6-18.30 uur; zaterdag gesloten

Modern antiquariaat Demian / Hendrik Conscienceplein 16-18 / Antwerpen / gespecialiseerd in literatuur, boeken over kunst, filosofie en avant-garde. Open: maandag t/m zaterdag: 10.30-18.30 uur

Vintage en tweedehands kleding: Annexe 39 (Anne Van Dyck), Wolstraat 34 / Antwerpen / kleding, hoeden, schoenen en sieraden. Open: woensdag t/m zaterdag: 13-18 uur

Anneke Pijnappel uit Antwerpen: vertaler, uitgever en galeriehouder

Anneke Pijnappel uit Antwerpen: vertaler, uitgever en galeriehouder