Balenciaga in het Kunstmuseum Den Haag

Balenciaga in het Kunstmuseum Den Haag

Wat een fantastisch vooruitzicht: vanaf 24 september 2022 zijn meer dan 100 topstukken van ontwerper Cristóbal Balenciage te bewonderen in het Kunstmuseum in Den Haag. De titel van de tentoonstelling is Balenciaga – Meesterlijk zwart. De Spaanse couturier Balenciaga (1895 – 1972) werd beroemd met zijn vrouwelijke, moderne en architecturale creaties. Hij was daarmee van grote invloed op het modebeeld in de jaren 50 en 60 en werd beschouwd als le maître onder de couturiers. Collega Christian Dior zei eens over hem:

“Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen”

Op de site van Het Kunstmuseum lees ik: “De Spaanse modeontwerper stond bekend als een strenge modeontwerper die zijn werk als zijn religie beschouwde. Zijn sculpturale en complexe vormen kwamen het beste uit in een van zijn favoriete kleuren: zwart. Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is. Of het nu opaak, transparant, mat of glanzend is, de couturier speelde met zwart een betoverend spel. De speling van licht op Balenciaga’s zwart zorgt voor een briljante stofuitdrukking. Waardoor de lijn van zijn sculpturale ontwerpen nog meer wordt benadrukt. Meer dan 100 topstukken uit de depots van Palais Galliera en Maison Balenciaga zijn te zien in Balenciaga – Meesterlijk zwart.”

Lezing Vrije Academie mét korting

Ik vind het een beetje jammer dat het een eerbetoon is aan uitsluitend zijn zwarte creaties. Naar mijn idee komen ook in zijn ontwerpen in felle kleuren de bijzondere vormen goed tot zijn recht. Ik denk aan de groene ‘ballonjurk’. Maar deze jurk en andere kleurrijke creaties zullen ongetwijfeld aan bod komen tijdens de lezing erover die gegeven wordt door modespecialist Carien Kanters voor de Vrije Academie.

In samenwerking met de Vrije Academie mag ik voor deze lezing een korting aanbieden. Als je voor een van de lezingen inschrijft krijg je met code MISJA-CB 10% korting.
Korting geldt op de lezing in Kunstmuseum Den Haag, in Amsterdam en online (t/m 05-02-2023)
www.vrijeacademie.nl/cb

Kunstmuseum Den Haag

Balenciaga – Meesterlijk zwart
24 september 2022 t/m 5 maart 2023

Little book of Balenciaga

Naast de Little Black Dress is er nu ook een Little Book of Balenciaga, geschreven door modedocente en -journalist ERmmanuelle Dirix. Hierin vertelt zij over het werk, leven en nalatenschap van de befaamde ontwerper. Uiteraard met veel beeldmateriaal. Ik vond het heel leuk en interessant om te lezen ter voorbereiding van de tentoonstelling!

Uitgeverij Kosmos
ISBN: 9789043923941
Pagina’s: 160
Hardcover, prijs € 17,50