Surinaamse kunst

Een paar jar geleden mocht ik Liesbeth Accord uit Amsterdam fotograferen in prachtige, traditionele Surinaamse kledij, een zogenaamde koto. Ze gaf me daarmee een inkijkje in een deel van de Surinaamse cultuur. Nu is er tot januari 2020 in Arti Amicitiae in Amsterdam een tentoonstelling te zien over beeldende kunst in relatie tot Suriname. Door een van de organisatoren – Myra Winter, ook wel bekend van Pareltjes in de Stad, werd ik erop geattendeerd.

 

“Wetenschapper en publicist Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) is oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Hij is wetenschapper en publicist. Myra Winter (Amsterdam, 1961) verbleef lange tijd in Suriname waar zij onder meer werkte bij het Surinaams Museum en archiefonderzoek verrichtte. Vanuit hun gezamenlijke interesse ontstond er een vriendschap die leidde tot meerdere samenwerkingsverbanden. Door hun liefde voor de Surinaamse kunst en kunstenaars groeide beider collecties kunstwerken. Kunst met een verhaal die vanuit een persoonlijk perspectief, momenten uit de hedendaagse Surinaamse kunstgeschiedenis weerspiegelen.”  (*website Arti et Amicitiae)

Brasi mi Oro / Groet me met

De kunstcollecties van Carl Haarnack en Myra Winter vormen samen de tentoonstelling Brasa mi Ori / Groet me met. Een expositie die de rijkdom en diversiteit van de moderne beeldende kunst van Surinaamse kunstenaars en kunstenaars met een sterke verwantschap met Suriname laat zien. De titel is overigens ontleend aan een gedicht van Michaël Slory. De tentoonstelling is vrij toegankelijk en te zien tot en met 17 januari 2020. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 12:00 – 18:00u

Publieksprogramma

Om mensen gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten is er de komende maanden een uitgebreid publieksprogramma met workshops, pop-up events en ronde tafel gesprekken. Het eerstvolgende is een pop-up event en ronde tafelgesprek en staat gepland voor maandag 25 november 2019. Het volledige programma vind je hier.

De tentoonstelling wordt op vrijdag 17 januari om 21.00 uur muzikaal afgesloten.

 

Arti et Amicitiae
Rokin 112, 1012 LB Amsterdam

Openingstijden
Sociëteit maandag tot en met vrijdag 12.00 – 23.00 uur. Telefoon: 020 – 6232995
Lunch van 12.30 -17.00 uur

Tentoonstellingen in de sociëteit 
 maandag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur
Entree: vrij