door: MisjaB

Ben: "Op m'n 73e naar de bank voor een starterslening...''

Opticien

Ben Akkerman (1942) is opticien en heeft samen met zijn vrouw een winkel in Rotterdam, Eyeclusive. Hij is ooit begonnen in de zaak van zijn vader. Ben: “Mijn vader was een autoritaire man. Ik heb altijd, ook in m’n kleding, m’n eigen pad gevolgd. Mijn vader was daar niet blij mee en vertelde op een dag dat klanten geklaagd hadden over mijn kledingstijl. Hij wilde geen namen noemen en ik wilde niet in het soort kostuum lopen zoals mijn vader voorstelde. Ik kreeg daarop ontslag, maar uiteindelijk heeft hij het (na weken) teruggedraaid. Ik had toen inderdaad al een heel eigen stijl en misschien was er wel eens een klant die dat niet zo kon waarderen. Daarentegen waren er ook klanten die het heel leuk vonden. Toen heb ik al geleerd dat je jezelf moet blijven. Je bent wie je bent.”

Ben: "Op m'n 73e naar de bank voor een starterslening...''

Stijl

“Mijn stijl is de afgelopen jaren wel veranderd. In de periode hieraan voorafgaand ging ik gekleed als de types uit Mad Men. Jasje (iets te kort) dasje, à la Matthijs van Nieuwkerk. Mijn stijl is wat losser geworden. Nu is Rick Owens mijn favoriete ontwerper. Daarnaast de Griekse ontwerper Issi en Thom Krom. Ik heb m’n baard laten staan en op dit moment voel ik me lekker in deze kleding. Ik krijg er vaak complimenten over. Ik ga me pas zorgen maken als er niet meer naar me gekeken wordt.”

Sieraden

“Kleding is voor mij een belangrijk middel om te zijn wie ik ben. Het heeft ook te maken met hoe je je voelt. ’s Morgens bedenk ik eerst welke kleding ik die dag zal aantrekken. Pas als het plaatje rond is kom ik uit bed. Ik heb me altijd willen versieren, zeker ook met sieraden. Zoals je ziet draag ik veel ringen en meestal deze ketting.”

Ben: "Op m'n 73e naar de bank voor een starterslening...''

 

Starterslening

“We hebben eerder een eigen winkel gehad, die hebben we verkocht en ik heb daarna een tijdje in loondienst gewerkt. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus ben ik een paar jaar geleden op m’n 73ste opnieuw naar de bank gestapt om een starterslening af te sluiten. Er werd een beetje lacherig op gereageerd, maar ik heb ze wel kunnen overtuigen. Het is gelukt: ik heb samen met m’n vrouw weer een winkel op een prachtige lokatie op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Ik ben nu op mijn plek. Met pensioen wil ik niet, dan word ik een onaangenaam mens.”

Ben: "Op m'n 73e naar de bank voor een starterslening...''

Ben je benieuwd naar Ben’s vrouw? Haar foto’s zie je hier

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]