Bij het Kunstmuseum in Den Haag: Marion en Ellie

Bij het Kunstmuseum in Den Haag: Marion en Ellie

Op straat in Den Haag, beter gezegd voor het Kunstmuseum, fotografeerde ik Marion van den Blik (1952) en Ellie Brik (1944). Marion draagt een hoed en houdt van kleur! Beiden wonen in deze stad, Ellie zelfs ‘om de hoek’ van dit museum. Het betekent dat ze vaker in het Kunstmuseum afspreken. Ze kennen elkaar inmiddels ongeveer twintig jaar. Ellie werkte destijds voor een tijdschrift aan een reportage over bijzondere winkels en ontdekte Marion’s winkel Betjeman & Barton. Een speciaalzaak in thee, toen – en nog steeds – een begrip in Den Haag. Marion: “Inmiddels heb ik mijn winkel vijf jaar geleden verkocht. Naast de winkel fungeerde ik ook als groothandel en distributeur. Ik deed het natuurlijk allemaal samen met mijn team, maar al met al leverde die verantwoordelijkheid veel stress op. Nu geniet ik volop van mijn vrije tijd:

“Dit is de mooiste tijd van m’n leven!”

Filmclubje

Het contact met Marion is altijd gebleven, ook door hun beider interesses, zoals voor films.  Marion: “Ik heb met een gezamenlijke vriend een filmclubje opgericht. Onze achttien leden – waaronder Ellie – kunnen maandelijks uit drie films een keuze maken. De film met de meeste stemmen gaan we kijken.”Ellie: “Vooraf eten we meestal een klein hapje met elkaar en natuurlijk is er na afloop een ‘napraat’.” Marion: “Het aanbod is divers, van ‘filmhuis producties’ tot kaskrakers. De laatste was Rocco en Sjuul, een film over liefde op latere leeftijd. Bijna iedereen ging mee.”

Modellen

Het was heel erg leuk om deze vrouwen samen te fotograferen, hun ervaring als model heeft er ongetwijfeld mee te maken dat ze zich zo makkelijk bewegen voor de camera. Marion en Ellie staan allebei ingeschreven bij verschillende modellenbureaus. Marion: “Dankzij Ellie, zij werkte al langer als model en heeft mij aangespoord met de woorden ‘dat is ook echt iets voor jou’.” Het is zelfs wel eens voorgekomen dat beiden voor dezelfde opdracht werden gevraagd. Ellie: “Helaas viel de keuze uiteindelijk op geen van ons tweeën. Je moet leren om dat niet als een persoonlijke afwijzing te zien. Een opdrachtgever zoekt een bepaald type, je moet ook matchen met de andere modellen.”

Bij het Kunstmuseum in Den Haag: Marion en Ellie

Marion: “In het begin was het modellenwerk best spannend, maar inmiddels voel ik me zekerder en met een beetje bluf kom je een heel eind. Je moet soms klimmen in het leven.” Ellie vult aan: “Een photoshoot of filmopname levert bovendien altijd een leuke dag op, je wordt echt in de watten gelegd.” Gelukkig blijft er nog tijd over om af en toe af te spreken. Marion en Ellie zijb ook allebei heel actief op Instagram. Marion schrijft onder de naam Marion’s mood over ’the little things that make me happy’. Het kan over haar drie katten gaan, over mode of over bijzondere recepten of kooktips. Ellie maakt berichtjes over haar uitjes, over musea, haar modellenwerk en natuurlijk over haar boek.

Alle dagen zondag

Want Ellie schrijft nog steeds. De serie boekjes 52 zondagen wandelen & lunchen – wie kent ze niet – staan op haar naam. Dit jaar viert zij haar 80e(!) verjaardag, ter gelegenheid daarvan had haar uitgever Mo Media nog één opdracht voor haar in petto: een boek maken over haar 80 mooiste zondagen in Nederland en België. Ellie: “Een boek waarin ik mijn liefde voor grote en kleine dorpen en steden mocht verzamelen. Ik hoop dat jullie, net als ik, genieten van de verhalen die je onderweg tegenkomt.” Dit nieuwe  boek: Alle dagen zondag. Met als ondertitel: 80x eropuit in Nederland & België is vanaf deze week te koop.

Inmiddels heb ik het boek in huis en vind het zo leuk om er in te neuzen! Omdat ik zelf ook nogal eens op pad ben – om mensen te fotograferen of perfecte tweedehands winkels te vinden – ken ik natuurlijk veel dorpen en steden die zij beschrijft. Maar Ellie geeft weer verrassend veel nieuwe tips; ik krijg in ieder geval zin om ook weer eens een lekker weekend op pad te gaan! Want Ellie heeft gelijk als ze zegt: “Het mag best elke dag een beetje zondag zijn.”

Alle dagen zondag

Prijs € 28,50
ISBN: 9789493273979
Uitgeverij Mo Media