Bill Cunningham, de beroemde straat (mode) fotograaf uit New York is onlangs op 87 jarige leeftijd overleden. Hij werkte bijna veertig jaar voor de New York Times. Al fietsend door de straten van New York fotografeerde hij vooral opkomende mode trends. Hij werd in mode kringen zeer gerespecteerd om zijn enorme vakkennis.

“Echte mode zie je op straat” was een van zijn favoriete uitspraken.
Tziporah and Bill

Muze

5826823  Tziporah Salamon 8104661

Zijn grote muze was stijl icoon Tziporah Salamon. Zij heeft een geweldige verzameling vintage kledingstukken, die ze op een fantastische en originele manier weet te combineren. Ook Tziporah verplaatst zich graag per fiets door New York. En wordt, omdat ze altijd heel bijzonder en smaakvol gekleed gaat, heel vaak, ook door fotografen, opgemerkt. Tziporah en ik volgen elkaar, helaas hebben we elkaar nog niet persoonlijk ontmoet. Op een dag gaat dat vast lukken! Ik vroeg haar hoe en waar zij en Bill elkaar voor het eerst hebben ontmoet.

Tziporah: “Ik ontmoette Bill voor het eerst eind jaren negentig, voor warenhuis Bergdorf Goodman. Mijn vader ging daar opnieuw werken, nadat hij op zijn 77ste was gestopt met zijn eigen kleermakerij. Ik ging er vaak naar toe om mijn vader op te zoeken en Bill stond er altijd buiten om foto’s te maken. Hij fotografeerde mij er ook als ik er kwam en er ontstond een vriendschap tussen ons. Bill was de aardigste, meest bescheiden en attente man die je je voor kunt stellen. Hij schreef me vaak brieven, waarin hij me bedankte en vertelde dat ik hem zo inspireerde.

Kenner

Bill wist altijd precies in welk jaar mijn diverse vintage kleding gemaakt was. Hij deelde zijn kennis hierover graag met mij. Als een kind zo blij reageerde hij altijd als hij me zag en waardeerde het zo dat ik zoveel aandacht aan mijn kleding besteed.

Tziporah Salamon

Verlies

Zijn overlijden is niet alleen voor mij persoonlijk een groot verlies. Ik ben zo dankbaar dat ik hem al die jaren heb gekend. Ik koester onze jarenlange vriendschap.”
Bill Cunningham

‘Fashion is the armor to survive the reality of every day life’ ~ Bill Cunningham

Tziporah gaf mij toestemming om de zwart/wit foto van Biil en haar te gebruiken. Tziporah:” Eerlijk gezegd weten we niet wie de foto heeft gemaakt. Een vriend van ons ontdekte het beeld op internet en stuurde het.”

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.[mc4wp_form id=”19136″]