Jan Jansen in Museum JAN

Binnenkort opent de tentoonstelling Jan Jansen in Museum JAN. Onder de naam ‘Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design‘ toont het museum in Amstelveen iconisch werk van deze schoenontwerper van de afgelopen 60 jaar.

Schoenen en Dutch Design

Op de site van Museum JAN lees ik: “Zijn werk is ook een bron van inspiratie voor generaties ontwerpers na hem. De tentoonstelling eert het omvangrijke oeuvre van de ontwerper – die dit voorjaar zijn 80ste verjaardag viert – en laat paralellen zien met werk van onder andere couturier Ronald van der Kemp (RVDK)” . Jan Jansen hergebruikt zijn leesten om verspilling tot een minium te beperken. Hij verwerkt restpartijen leer in patchwork en in details voor zijn schoenen. Dit toont overeenkomsten met de manier waarop Ronald van der Kemp zijn stoffen hergebruikt. De vaak kleurrijke schoenen van Jan Jansen tonen overeenkomsten met het vrolijke kleurgebruik van de collecties van Bas Kosters. Zo zijn er meer overeenkomsten met verschillende ontwerpers zoals Karim Adduch, Lex Pott en Mae Engelgeer en modetalent Lisa Konno. Op deze manier biedt Museum JAN ook een podium aan jong talent en laat de generatieoverstijgende invloed zien van het werk van Jan Jansen.”

Volgens mij zijn er ontzettend veel vrouwen (alleen al in Nederland, laat staan wereldwijd) die in ieder geval één paar originele Jan Jansen schoenen in hun kast hebben. Dat kan niet anders, want Jan Jansen – hij viert dit voorjaar zijn 80e verjaardag – ontwerpt al meer dan 60 jaar (!) kleurrijke, eigenzinnige en (soms) extravagante schoenen. Een paar jaar geleden mocht ik hem en zijn vrouw Tonny interviewen. Trots toonde hij toen het ontwerp van deze blauwe schoen voor een ‘limited edition’ die hij maakte op verzoek van het merk United Nude. De rode versie ervan siert nu de aankondiging van de expositie.

Ik heb jaren geleden dit paar gekocht. Het zijn geen schoenen waar ik dagelijks op loop, maar ze zijn tijdloos en komen bij heel veel gelegenheden van pas.

 

Boek Linda O’Keeffe

In 1997 verscheen een boekje bij uitgeverij Könemann van de hand van Linda O’Keeffe ‘Schoenen, een eerbetoon aan pump, sandaal, muiltje en meer’. Het is een boekje met meer dan 1000 foto’s van allerlei schoenen. Met allerlei feiten over schoenen en schoenontwerpers uit de hele wereld. Het zijn allemaal schoenen die geschiedenis hebben gemaakt. Ik heb het even nageteld, naast de coverfoto staan er maar liefst vijf paar van Jan Jansen in.

Het bijschrift bij deze foto: “De Nederlandse ontwerper Jan Jansen wil dat zijn schoenen ‘visueel irritant’ zijn. Zijn hoekige plateau schoen van lakleer lijkt op een glimmend gepoetst machine-onderdeel.”

Dit boek Schoenen van Linda O’Keeffe is nog te koop (alleen tweedehands) via onderstaande Bol.com linkje:

Koop bij bol.com

 

Ik ben heel erg benieuwd naar de tentoonstelling. De opening is binnenkort, op het moment dat ik dit schrijft (29-3-2021) is de precieze datum nog niet bekend. Maar ergens deze zomer lukt het vast om ernaar toe te gaan, want de tentoonstelling is tot 29 augustus 2021 te zien. Kijk voor de juiste openingstijden op de website van het museum. Speciaal voor de tentoonstelling verschijnen in gelimiteerde, gesigneerde oplage, de memoires van de ontwerper. Deze zijn vormgegeven door zijn zoon Lok Jansen.