Moeder van glas

Boek: Moeder van glas door Roos Schlikker

Zomer 2016 maakte ik in Amsterdam een reportage voor het Duitse tijdschrift Meins. De opdracht: elegante vrouwen van 50+ op straat in Amsterdam fotograferen en kort interviewen. De kop: Das tragen wir in Amsterdam. Ik fotografeerde o.a. Emma Schlikker. Een elegante, broze dame, met duidelijk een eigen stijl. Het was een bijzondere ontmoeting, zo eentje die je bijbijft. En iemand waar ik, meestal middels social media, contact mee bleef houden.Toen ze het jaar daarop naar Haarlem verhuisde dronken we samen koffie bij Pieck in de Warmoesstraat, de straat waar ze inmiddels woonde op een etage. Ze was heel enthousiast over haar nieuwe plek en genoot van het ontdekken van de stad. Heel lang heeft ze er niet van kunnen genieten. In juli 2017 overleed ze na een ongelukkige val van de trap.

Boek: Moeder van glas door Roos Schlikker

Moeder van Roos

Emma was de trotse moeder van journalist Roos Schlikker. Nu, een jaar na het overlijden van haar moeder heeft Roos het boek Moeder van glas uitgebracht. In dit boek vertelt zij heel openhartig en ontroerend, maar ook geestig, over het leven van en met haar manisch-depressieve moeder. Over haar bipolaire stoornis, die overigens pas na haar 60e officieel werd vastgesteld. Roos is o.a. columnist voor het Parool en Kek Mama. Ze schrijft scenario’s voor theater en tv. En ze heeft meer boeken geschreven zoals ‘Ik wens je het onmogelijke’, ‘Het eerste miljoen is het moeilijkst’ en ‘Huisje, boompje, beestje’, haar debuurtroman. Daarnaast is ze ook een graag geziene gast bij tv-programma’s.Ter gelegenheid van het verschijnen van Moeder van glas vertelde ze erover aan tafel bij Pauw.

“Toen ze leefde, trok ze zich vaak terug. Maar nu ik haar telkens zei: ‘Nou, kom nu maar weer tevoorschijn, mam,’ bleef het stil. Daarom zocht ik haar in spulletjes. Die ene jas. Die moest toch ergens zijn?…Niemand wist dat haar geest soms zo zwart was als de Chaneljas die we in die vintagewinkel in Kopenhagen hadden gevonden. Ik wilde haar gelukkig maken en dus hield ik de zwarte mantel voor haar open. ‘Je mag ‘m altijd van me lenen, kind. Echt daar doe je me een plezier mee’. Ik glimlachte. ‘Hoeft niet, mam. Het is jouw jas. Jouw mooie Chaneljas’.”

Een boek dat je raakt

Moeder van glas is een boek dat me erg heeft geraakt. Over het moeizame leven van iemand met een bipolaire stoornis. Een leven dat niet te verlichten is, vaak niet met medicijnen, maar ook niet door alle liefde die iemand krijgt. Ik was ook ontroerd door het verdriet van Roos na het overlijden. Het is zeker niet makkelijk geweest om te gaan met alle stemmingswisselingen die haar moeder doormaakte en die met de jaren verergerden. Ze beseft dat ze haar moeder in deze rouwperiode iets beter is gaan begrijpen. Dat ze in deze periode in de buurt kwam van het verdriet dat haar moeder haar hele leven heeft gehad. Toen ik Emma de eerste keer ontmoette viel het me op hoe broos ze leek. Maar toen zag ik alleen nog maar haar buitenkant.

Moeder van Glas
Uitgeverij Pluim
ISBN 97894928085
oktober 2018

Boek: Moeder van glas door Roos Schlikker