Screen Shot 2016-08-02 at 12.37.33

Leuk cadeau

Wat gebeurt er als je 600 vrouwen een enquête laat beantwoorden over kleding? Dan krijg je Vrouwen en kleren; een heerlijk boek dat leest alsof je praat met honderden vrouwen van over de hele wereld – Er zitten beroemde vrouwen tussen, maar ook onbekende. Sommigen zijn gelovig, anderen juist helemaal niet. Getrouwde vrouwen, alleenstaande vrouwen, jong en en oud. Vrouwen vertellen hoe belangrijk kleding in hun leven is.  Al deze vrouwen, zoals jij en ik, vertellen over de complexiteit van kledingkeuzes. Er staan foto’s in, interviews, persoonlijke verhalen en illustraties. Al die vragen die we onszelf tijdens het aankleden stellen, worden beantwoord door al deze vrouwen! Via kleren beïnvloeden we ook de blik van anderen. Wat doet dat allemaal met ons zelfvertrouwen?

Het is een fantastisch boek geworden. Als ik dit boek lees heb ik het gevoel dat ik met vriendinnen zit te praten over kledingkeuzes en -voorkeuren. Alsof ik in gesprek ben met al deze vrouwen, all over the world. Het is zo herkenbaar. Ik pak het steeds weer om er stukjes uit te lezen, het blijft boeien!

Fragmenten

Om een idee te krijgen heb ik twee fragmenten uit het boek gekozen:

ANN IRELAND Geregeld zie ik een vrouw de straat oversteken die precies de nauwsluitende grijszwarte broek aanheeft die ik wil hebben.
Of sneakers in exact die ene kleur, zonder lelijke strepen. Hé, misschien kan die indiajurk bij mij ook wel! Die jezussandalen zijn
precies wat ik nodig heb – en ik wed dat ze nog lekker zitten ook. Dan hunker ik naar zo’n item, een soort lichte koorts die niet
wil zakken tot ik het heb gevonden en erachter ben of het mij ook staat.

 

MEGHAN BEAN FLAHERTY Lingerie is voor mij ontzettend belangrijk. Waar ik een onvoldoende haal voor kleding, doorsta ik glansrijk de lingerieproef. Het is haast ziekelijk hoe het slipje per se bij de beha moet passen, de zijden kousen bij de jarretellengordel. Met elke aankoop krijg ik een nieuwe persoonlijkheid: de heldin, de ingénue, de hoer. Ik bewaar ze in een geparfumeerde doos.

Heti, Julavits & Shapton: Vrouwen en kleren (Hollands Diep, € 29,99) Originele titel: Women in Clothes
vrouwen-en-klerenmb9789048826186_240@2x