Boekentip: 'n Beetje Leuk Ouder Worden

Boekentip: ’n Beetje Leuk Ouder Worden

Als er iemand is die je kan vertellen wat je moet doen (en laten) om een beetje leuk ouder te worden dan is het wel Wies Verbeek. Als journalist werkt Wies o.a. voor titels als Nouveau, Margriet, Libelle en Radar+. Zij heeft zich – vanuit eigen interesse – de afgelopen jaren gespecialiseerd in het onderwerp healthy aging. Wies is een paar jaar geleden begonnen met haar eigen platform BLOW. Hiervoor blogt en vlogt ze over onderwerpen die te maken hebben met een lang, gelukkig, gezond en fit leven. Over dezelfde onderwerpen geeft ze ook workshops, presentaties, samen met Jaap Jongbloed. Met hem heeft ze ook de podcast Jong Bloed gemaakt.

Boekpresentatie

Onlangs was ik uitgenodigd voor de boekpresentatie in café De Jeugd in Amsterdam. Anita Witzier mocht er het eerste exemplaar in ontvangst nemen:

“’n Beetje Leuk Ouder Worden is zo’n boek waarvan je niet wist dat je erop zat te wachten. Een indrukwekkende verzameling nuttige en zinvolle tips”

101 Verrassende en bewezen tips

Een Beetje Leuk Ouder Worden willen we volgens mij allemaal wel, ik in ieder geval wel! Daarom is het zo fijn dat onlangs dit boek is verschenen. Met 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geest, ik heb het niet nageteld, maar het aantal zal ongetwijfeld kloppen. Het fijne van een boek vind ik dat je het makkelijk even openslaat, een paar tips leest en het weer even weglegt. Er staan tips en weetjes in over voeding, bewegen, uiterlijk en  je brein. Wist je bijvoorbeeld dat het eten van witlof heel goed is voor je darmbacteriën? Het blijkt boordevol probiotica te zitten die de groei en activiteit van de goede melkzuurbacteriën (probiotica) in je darmen verbeteren.

Hoe ouder hoe leuker

“Hoe ouder ik word, hoe leuker ik het leven vind” aldus Wies. Ik ben het helemaal met haar eens, tenminste… tot nu toe. Naarmate je ouder wordt heb je over het algemeen door een groter relativeringsvermogen minder last van stress en bezorgdheid. Maar er zijn ook minder leuke kanten, dat merk ik zelf natuurlijk ook; het ouder worden gaat vaker gepaard met gebreken en kwaaltjes. Als je een beetje geluk hebt, sluipt het erin en word je er niet door overvallen. Maar gelukkig kunnen we veel zelf doen om het aangenamer te maken. Niet alleen qua voeding en door een positieve instelling, maar ook door beweging. En daarvoor hoef je echt niet altijd naar de sportschool.

Brisk walking

Dat bewegen heel gezond is, zeker naarmate we ouder worden, weten we natuurlijk allemaal. Ik wandel heel graag, het liefst in een stevig tempo. Ik geniet ervan en het schijnt ook heel erg goed te zijn lees ik. “Voor wie meer beweging in zijn leven wil brengen maar niet helemaal kapot wil gaan, is brisk walking de ultieme aanrader. De gezondheidseffecten zijn enorm, het is makkelijk te doen en je knapt er geestelijk flink van op. Brisk walking (brisk =ferm) klinkt als een nieuwe hype, maar het is niet meer dan wandelen in een flink tempo.” Ook neuropsycholoog Erik Scherder blijkt een groot voorstander van deze manier van wandelen: “Wie dagelijks minimaal een halfuur aan één stuk in een hoog tempo wandelt, verbetert zijn geheiugen en creativiteit.”  Ik ga in ieder geval vanaf nu mijn wandeltempo nog iéts meer opvoeren!

Boekentip: 'n Beetje Leuk Ouder Worden

illustratie: ©Marion Vrijburg

De vijf Tibetanen

Waar ik ook enthousiast van werd is de dagelijkse oefening  ‘De Vijf Tibetanen’. Het zijn oefeningen die je (het liefst) elke ochtend doet na het opstaan. Ze geven je veel energie voor de rest van de dag. Het is even wennen, ik ben er nog maar net mee begonnen. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk elke oefening eenentwintig keer (!) achter elkaar doet. Ik weet niet of ik dat ga halen, maar ik heb het idee dat ik er toch iets soepeler door word.

Wakker worden zonder kreukels…

Ik heb nog niets verteld over alle tips op het gebied van ons uiterlijk, over ‘er jonger uitzien’, over de effecten van vitamine A-zuur, over het wakker worden zonder kreukels, over het verstevigen van je huid door middel van massage… Gelukkig is het boek te koop, zodat je het óók op je nachtkastje kunt leggen en zo af en toe wat tips tot je kunt nemen. Anita Witzier heeft groot gelijk: “…het is zo’n boek waarvan je niet wist dat je erop zat te wachten”.

Een Beetje Leuk Ouder Worden
uitgeverij Ambo|Anthos € 20,99 | Paperback

De reis naar grijs

Een paar jaar geleden maakte Wies een documenaire voor Blow: ‘de reis naar grijs’, over de (voor)oordelen van het hebben van grijs haar. Daarvoor interviewde ze een aantal vrouwen die grijs zijn en daar heel tevreden over zijn.