College Modefundamenten

Henry Clarke, Stella Oakes in Balenciaga suit, 1951, Palais Galliera

College Modefundamenten

De Vrije Academie is actief, ook op modegebied. Zoals de lezingen over Mode in de jaren 60 en nu een college Modefundamenten. Met als doel de basismodellen van onze garderobe te herkennen. Meer uitleg hierover is op de website van de VA te vinden: “Op het eerste gezicht lijkt het of onze kledingkast een ongekende variatie aan kledingvormen herbergt. Maar al die broeken, rokken, jasjes, T-shirts en blouses gaan terug op slechts een handjevol ‘basismodellen’. En die zijn gebaseerd op slechts enkele vorm-fundamenten die al eeuwen bestaan en per continent zijn terug te herleiden.”

College Modefundamenten

foto gemaakt tijdens Spakenburgse evenementendagen. 

Eeuwenoude basisprincipes

In dit college zal mode-expert Els de Baan uit de doeken doen wat die basisprincipes zijn die door alle eeuwen heen dwars over de continenten lopen. Wat westerse kleding typisch westers maakt en welke rol de ontwikkeling van de coupe daarin speelt. Je hoeft niet over patroon-technische kennis te beschikken om inzicht te krijgen in deze fundamenten van jouw garderobe!”

College Modefundamenten

Anrealage foto: Philippo Fior

Onlangs was ik bij de lezing over de Swingende jaren 60. Heel boeiend om de mode uit die periode ook te zien in bijvoorbeeld de kunst uit die periode. En er zat natuurlijk veel herkenbaars bij, zoals de kapsels van Sassoon en de mini rokjes en hotpants. Els de Baan is kunsthistorica, gespecialiseerd in textiel. Een vakvrouw met een brede kennis over mode en textiel en deelt haar kennis met veel plezier! Ook deze lezing is meer dan de moeite waard. Het is zo interessant om elementen te leren herkennen en te kunnen herleiden naar je eigen garderobe en dus je eigen voorkeuren. En ook voor deze lezing geldt een speciale korting. Als je bij inschrijving de code MISJA-MODE gebruikt, krijg je € 2,50 korting.

Op locatie en online

Het leukst is natuurlijk om zo’n lezing op locatie bij te wonen. Niet alleen door de bevlogen presentatie van Els de Baan, maar ook omdat het zo fijn is om mensen te treffen met dezelfde interesse. Dat kan dit keer op drie verschillende plekken: in Amsterdam, Haarlem en Leiden. Mocht je om wat voor reden dan ook daartoe niet in staat zijn, kun je ook kiezen voor de online versie. Ik heb me inmiddels ingeschreven voor Haarlem op zaterdag 16 september 2023. Dus: wie weet treffen we elkaar!