Combineren is een kunst

Met enige jaloezie kijk ik altijd naar mensen die de kunst van het combineren van prints al verstaan. Ik wil het ook heel graag leren omdat het iets extra’s geeft aan je outfit, het wordt er iets spannender door. Omdat veel te leren is, doe ik zo nu en dan ook een (voorzichtige) poging. Ik denk dat het echt helpt om veel te kijken naar wat je de beste en mooiste combinaties vindt. Of dat nou de verschillende kleuren zijn die je aanspreken, of verschillende ruiten of ruiten in combinatie met stipjes, streepjes, bloemen…

Een van mijn voorzichtige pogingen. Een streepje met stipjes, bovendien heeft de boord van de broek ook een print met stipjes. En, niet te zien op deze foto, ik draag er oranje sneakers bij.

Ga gewoon je gevoel achterna

Voor mijn boek Oog voor Stijl heb ik over het leren combineren vakvrouw Ellen Haeser geïnterviewd. Zij omschrijft haar beroep als ‘creatief blender met een missie’. Haar belangrijkste tip voor het combineren van verschillende prints of kleuren is dat er altijd één aspect moet zijn waardoor ze elkaar versterken. Volgens haar zie je dat alleen door het uit te proberen. Ellen: “Ga gewoon je gevoel achterna. Begin met één type print van je voorkeur: bloemen, ruiten of een grafische print. Combineer grote bloemen met ultrakleine bloemetjes. Grotere ruiten met kleinere ruitjes. Want mini- en maxi motieven bij elkaar werken altijd goed.”  Ik ben in mijn foto archief gedoken om de beste voorbeelden te laten zien.

Een mooi voorbeeld van verschillende ruiten bij elkaar zie je hier. Het model is Joke Meier, gefotografeerd samen met haar man in Doesburg. Haar motto: “Ik vind mode een feestje. 9 van de 10 keer ben ik overdressed, maar dat vind ik helemaal niet erg.” Hieronder nog een combinatie van verschillende ruiten bij elkaar. Deze foto is genomen in Parijs voorafgaand aan de show van Dries van Noten. (9-2019)

Streepje, print en ruiten

Bij deze foto’s zie je goed dat een print met een streep of ander motief goed is te combineren. En dat één kleur in ieder geval terugkomt.

 

 

 

Deze combinatie van Jeanne (linkerfoto) vind ik nog steeds heel fraai. Ze heeft verschillende stoffen en motieven gecombineerd. Met het olijfgroen als basis en het roze van de boord dat een fijn contrast geeft. Op de volgende foto zie je een heel subtiele combinatie, ook heel mooi. In de mouw van de jas piept nog net de gestreepte voering tevoorschijn.

Dit vind ik ook een heel fraaie en gewaagde mix van Teri.

Op de linkerfoto een combinatie van verschillende grafische prints, gecombineerd met een bloemenprint in de legging. Rechts alleen een combi van verschillende ruiten in zwart/wit.

   

Mannen kunnen het ook, zoals deze foto’s laten zien! De man met broek en shawl in paarstinten zag ik in Parijs. De veters matchen mooi met het rood in de broek, maar dat is misschien toeval. Het afwijkende groen en het blauwe jeans jack zorgen ervoor dat het niet teveel op elkaar is afgestemd en daardoor te voorspelbaar wordt. Rechts heeft George een mooie combi klassieke gemaakt, qua kleur en motieven.

Deze foto laat een van m’n favoriete combinaties zien. De stoere ruit in wollige stof van het (mannen)colbert in combinatie met de stof van de rok. Daarbij de clutch met felroze applicaties. Wat mij betreft een topper!

Ik hoop dat je hiermee veel inspiratie hebt opgedaan. Ook combinaties maken met verrassende kleuren is een ware kunst, daar kom ik een volgend keer op terug.

 

Oog voor Stijl

boek Oog voor stijl

Koop bij bol.com