Cora Verhoog: 'Ik hou van tijdloos...'

Cora Verhoog (1950) heeft mode en kunst- en cultuurgeschiedenis gestudeerd. Ze was jaren als docente verbonden aan het Amsterdam Fashion Institute. Sinds ze niet meer werkt besteedt ze nog meer tijd aan haar hobby: ze is keramiste. Ik mag een kijkje nemen in haar atelier-aan-huis-, achter in haar bloemrijke tuin.

Cora Verhoog: 'Ik hou van tijdloos...'

Waterdragers

Cora: “in Afrika raakte ik geïnspireerd door de vrouwen die geëmailleerd vaatwerk, aardewerk en plastic op hun hoofd dragen. Op markten vind ik vaak van die plastic kommen en bakjes. Huis-tuin-en-keuken voorwerpen, die me herinneren aan kommetjes en bakjes die we vroeger thuis hadden. Die vormen gebruik ik als mal voor mijn keramiek. Het liefst gebruik ik dingen die echt gebruikt zijn, die een geschiedenis hebben.’

Cora Verhoog: 'Ik hou van tijdloos...'

Emmers

Cora Verhoog: 'Ik hou van tijdloos...'

“Ik gebruik ook emmers om er vazen van te maken. Daarvoor ben ik altijd op zoek naar gekleurde emmers, dat kost soms enig zoekwerk.”

Dit kommetje heb ik eerder gekocht bij Gather in Haarlem. Een tijdelijke pop-up store, waar Cora ook haar werk verkoopt. Het is oorspronkelijk een (koperen) deel van een lamp, het gedeelte dat tegen het plafond zit. Cora weet nog precies waar ze het vond: naast een tempel in Turkije. Ze maakte er kommetjes mee in allerlei kleuren.Nu prijkt dit gele exemplaar in huize Beijers, ik geniet er dagelijks van.

Mijn stijl

Cora Verhoog: 'Ik hou van tijdloos...'

“Ik ben niet een echte ‘veel koper’. Ik bewaar veel en hergebruik het ook weer. Ben niet geïnteresseerd in bepaalde merken, het moet vooral lekker zitten, ik hou niet van strakke kleding. En ik hou van tijdloze mode, daar heb ik wel een antennetje voor. Ik vind het belangrijk dat je kijkt wat bij je past, zo ontwikkel je een eigen smaak. De laatste jaren draag ik minder zwart, ik ga graag iets kleurrijker door het leven.”

Cora Verhoog: 'Ik hou van tijdloos...'

“Deze broek heb ik zelf gemaakt, ik denk zo’n jaar of 30 geleden. Zomen vond ik niet nodig, het groene randje is zo mooi, het zou jammer zijn om dat weg ter werken. De blouse is van COS en past daar weer perfect bij.”

 

Cora Verhoog: 'Ik hou van tijdloos...'

Tijdens het fotograferen komt een buurman langs met een groot boeket. Het is bestemd voor z’n vrouw vanwege hun huwelijksdag. Hij leent ’t even uit aan Cora omdat het volgens hem zeker iets zal toevoegen aan de foto.