door Elly van Zutphen

Couturage – een dagje genieten van mode van toen tot nu

In een statig herenhuis aan de Wagenweg te Haarlem bevindt zich Couturage. Hier ontvangt Joke van Dijk je maar al te graag om je mee te nemen voor een geheel verzorgde reis in de tijd. De mode tijd wel te verstaan. Hier kun je met je zelf gekozen gezelschap een ware mode metamorfose ondergaan.

Eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Alle kamers aan de voorkant van het huis hangen vol met kleding en een overdaad aan accessoires zoals tassen, schoenen en sieraden. Niet zomaar kleding, maar originele mode vanaf 1900 tot heden. Joke organiseert hier onder andere voor scholen, bedrijven en vriendinnen party’s mode metamorfoses.

Mode verzamelaarster in hart en ziel

 

Joke: “Deze zwarte jas is van Comme des Garçons. Samen met mijn zoon, die mij hielp om mij door de mensenmassa heen te knocken, ging ik naar H&M om hem te scoren. Ik zag er een jongen mee lopen, ik was te laat. Maar die jongen zei: “Is het uw maat en wilt u hem hebben?” Ja, dus”

Verzamelaar

Van kinds af aan is Joke in mode geïnteresseerd. Ze studeerde Handvaardigheid en Textiele vormgeving en ze gaf naailessen. Maar het begon te kriebelen. Ze wilde meer. Dus begon ze zich meer en meer te verdiepen in de modegeschiedenis en startte ze 20 jaar geleden met het verzamelen van kleding en accessoires. Originele kleding vanaf 1900 tot heden. Eerst mondjesmaat, maar nadat ze in de jaren negentig een grote collectie historische mode en accessoires van iemand kon overnemen, begon het pas echt een serieuze verzameling te worden en startte zij Couturage.

Praten over mode

Joke: “Mijn broer is ook een verzamelaar. Van hem kreeg ik deze Amerikaanse tasjes, die vlak na de oorlog werden gemaakt. Ze zijn van kunststof omdat er toen een gebrek aan leer was.”

Naast haar bezigheden voor Couturage is zij drie dagen per week docente Textiele werkvormen en CKV op een middelbare school in Haarlem. Haar passie is echter het verhalen over modetrends, deze te duiden en betekenis te geven voor het heden. Ze heeft veel kennis opgebouwd over de diverse modestijlen en hun achtergrond en vindt niets leuker dan deze kennis te delen met anderen. Joke geeft gastcolleges door het hele land. Ze organiseert evenementen en laat zich inhuren door musea die een mode event willen organiseren. Ze leent haar kleding uit voor speciale gebeurtenissen, waar wel bij gezegd moet worden dat de kleding niet de deur uit gaan zonder haar.

Op de linker foto staan de ouders van Misja afgebeeld (jaren 50). Haar moeder draagt een jurk die sterke gelijkenis vertoont met de 50er jaren jurk in Dior stijl. Misja heeft deze eerst op haar manier gestyled met een bontsjaal van Moschino (uit de H&M collectie), een jeansjasje van Ernie van Reimersdal en schoenen van Marni. Rechts is te zien hoe Joke dit doet. In Dior look met een grote platte hoed, halssieraad, lange handschoenen, een klein handtasje en puntige schoenen met een flinke hak.

Mode metamorfose aan huis

Uniek zijn de mode metamorfoses die zij aan huis organiseert. Voor kleine gezelschappen zoals vriendinnen die een verjaardag samen willen vieren, vrijgezellenfeestjes of studiegenoten. Ze stelt haar huis open en vertelt over mode en de geschiedenis van mode. Dat niet alleen, de dag gaat niet voorbij zonder een modeshow, de modellen zijn de bezoekers zelf. Gasten mogen met een thema komen, maar vaak bepaalt Joke in samenspraak met het gezelschap het thema. Dat kan het begin van de vorige eeuw zijn, of de jaren vijftig, hippie kleding, je noemt het maar, Joke heeft het. Met zorg worden de dames van top tot teen aangekleed met de perfecte schoen, het bijpassende hoedje en de juiste oorbellen. Het plaatje moet kloppen.

 

Vaak blijkt dat vrouwen die helemaal niet van verkleedpartijtjes houden als snel de smaak te pakken krijgen en met plezier hun eigen metamorfose bekijken. Uitspraken als “dit heb ik zelf nog gehad” of “dit droeg mijn moeder ook” worden veelvuldig gebezigd. Dit alles gaat vergezeld van een hapje, een drankje en natuurlijk het verhaal dat erbij hoort. De presentatie kan ook nog interactief worden gemaakt met bijvoorbeeld een hoedenshow of een mode quiz. Onderwerpen zoals emancipatie, het vrouwbeeld in de 20e eeuw, mode en het koningshuis of bruidsmode kunnen naar wens extra belicht worden.

Als ik toen had geleefd

Nadat er foto’s zijn gemaakt vertrekt het gezelschap innig tevreden met een indruk van hoe ze er in vroegere tijden uit zouden hebben gezien. Het is zelfs vaak zo dat er vrouwen bij zijn die nooit een rok dragen, gewoon prima benen hebben en nu constateren dat zo’n zwierige rok prachtig staat!

Chanel jasje

Joke vertelt dat ze blijft verzamelen. Ze koopt voornamelijk items uit elke H&M designers collectie, want de middelen om echt hele dure vintage te kopen heeft ze niet. Maar ze krijgt wel regelmatig mode donaties waar ze heel gelukkig van wordt. Als er iets is wat ze nog heel graag zou willen bezitten, is het wel een echt origineel Chanelpakje. Dat gaat er vast nog wel komen!

Wil je meer weten kijk dan op couturage

 

Pin It on Pinterest

Share This