Creativiteit is de rode draad in Trude's leven

Creativiteit

Een paar jaar geleden heb ik haar, samen met haar vriendin, tijdens Sieraad Art Fair gefotografeerd.Tijdens de laatste modeshow bij Mevrouw Jansen bleek zij de maakster van de bijzondere tasjes die werden geshowed: Trude (1945). Die tasjes maakten nieuwsgierig, dus op naar Alkmaar. Bij binnenkomst in haar appartement blijkt dat Trude niet alleen creatief is, maar ook een verzamelaar. Van kunst, bijzondere meubels, maar ook van (oude) sieraden.

 

La Primavera

Trude: “Ik heb altijd interesse gehad in kleding en wilde als kind al graag dingen zelf maken. Het begon, net zoals bij veel vrouwen, met poppenkleertjes. Samen met een compagnon heb ik jaren een atelier en een winkel gerund in Haarlem. La Prima Vera was het atelier waar de collectie werd gemaakt: wij zorgden voor de inkoop van de stoffen, maakten het ontwerp en de kleding. Daarbij vond ik het ontwerpen van trouwjurken altijd het allerleukst om te doen. We verkochten de kleding in onze naastgelegen winkel: Prima Donna. Na die periode heb ik aan de Rietveld academie gestudeerd. Mijn bedoeling was om te gaan beeldhouwen, maar op advies van een docent volgde ik de opleiding tot illustrator, die ik overigens niet heb afgemaakt. Daarna heb ik een tijd in Italië en Portugal gewoond en na mijn scheiding woonde ik tot vorig jaar in Friesland. Daar ben ik uiteindelijk ook gaan beeldhouwen.”

Verzamelaar

“Ik verzamel (te) veel, o.a. sieraden. Samen met een van mijn dochters verkoop ik sieraden op beurzen, o.a. tijdens de verzamelbeurs in de Utrechts Jaarbeurs en tijdens Designer Vintage Sale in het Amstel Hotel. Dat verzamelen heeft er ook toe geleid dat ik tasjes ben gaan maken. Het begon in Friesland, ik had één antieke beugel en was niet tevreden met het tasje dat eraan zat. Alle stofjes, bandjes en kraaltjes die ik in de loop van de tijd heb bewaard komen nu goed van pas. Ik vind het heerlijk om ermee bezig te zijn.”

Het zijn echte kunstwerkjes, rijk versierd met kraaltjes en pailletten. Met grappige details, zoals de oorbel en de ring hierboven!

Elk tasje is uniek, van buiten en binnen zorgvuldig afgewerkt zoals je van een perfectionist kunt verwachten (met de handtekening van de maakster).

Perfectionist

“Mijn kledingstijl is niet onder één noemer te vangen. Ik heb ook geen favoriete ontwerpers, hoewel ik de ontwerpen van Valentino en de couture van Armani wel verfijnd vind. Kleding moet wat mij betreft elegant en vrouwelijk zijn. Kritisch ben ik altijd geweest, maar de laatste tijd draag ik bijna geen kleding waar ik niets aan veranderd heb. Ik zie ook snel wat er aan mankeert, waarom het in de uitverkoop terecht is gekomen. Ik koop ook graag tweedehands, het leuke daarvan is dat je er niet vaak een tweede van tegenkomt. Zeker als ik er dan ook nog iets aan verander. Het is soms wel lastig als je zo bent, er gaat heel veel tijd in zitten en daardoor blijft er niet zoveel tijd over voor het huishouden. Dat zit me dan ook af en toe dwars, als perfectionist is het lastig om er een evenwicht in te vinden.”

Creativiteit is de rode draad in Trude's leven

Mooiste aankoop

“Ik koop dingen vaak voor weinig, zoals tweedehands of in de uitverkoop. Op een veiling in Haarlem hing een rek vol avondkleding. Ik kocht er een prachtige mouwloze jurk van zijden tule, met een lage rug. De geplooide rok was met goud geborduurd. Uiteindelijk heb ik de jurk verkocht aan het Kostuummuseum in Den Haag. Daar is deze jurk uiteindelijk beter terecht. Deze zwarte jas heb ik daar ook gekocht, ik ben er dol op, maar het is geen jas om vaak te dragen. Ik ben de laatste tijd iets dikker geworden en ik merk dat ik nog steeds de neiging heb kleding te passen die iets te klein is. Om vervolgens heel teleurgesteld te zijn als ik merk dat het niet past. Ik hou ervan om er goed uit te zien, ik doe iedere dag m’n best, zonder make-up ga ik niet de deur uit.”

Creativiteit is de rode draad in Trude's leven

Tasjes

Creativiteit is de rode draad in Trude's leven

Het goede nieuws: Trude verkoopt haar tasjes ook. De prijzen zijn verschillend, dit heeft te maken met de waarde van de gebruikte antieke beugel en de (zilveren) kraaltjes, steentjes of bedeltjes die zijn gebruikt. De prijzen variëren tussen € 175 en € 350. Wil je er meer over weten mail dan naar: 0514trude@gmail.com