vragen over stijl aan Jacqueline Hoiting | MisjaB.nl

Elegant

Jacqueline Hoiting (1946) woont in Groningen. Tot voor kort runde zij haar eigen praktijk voor psychotherapie, maar zij geniet nu volop van haar vrijheid. Jacqueline: “Het ultieme gevoel van vrijheid na m’n werkzame leven is voor mij: de hele dag op blote voeten, onopgemaakt en in een zijden onderjurk door het huis te kunnen lopen.”
Jacqueline is een elegante dame, heeft een uitgesproken smaak én gevoel voor stijl. Bovendien heeft ze een uitgebreide garderobe, daarom een paar vragen over haar kledingstijl.

Wat is je lievelings kledingstuk?

Jacqueline: “M’n zwarte, kamgaren mantelpak. Het is een kuitlange klokrok met een bijpassend kort, getailleerd jasje. Ik heb het inmiddels zo’n 40 jaar. Mijn vader had, samen met een compagnon, een eigen kledingzaak in Groningen. Van hem heb ik geleerd dat kwaliteit van kleding belangrijk is en hij heeft me het gevoel voor mooie stoffen bijgebracht. Toen ik destijds dat pak zag bij een exclusieve boutique (Hoppety), was ik er meteen verliefd op. Maar ik verdiende destijds zelf nog niet veel en kon het daarom niet betalen (het kostte 1800 gulden). Mijn vader ging mee om te kijken en vond het zo mooi, dat hij het voor mij kocht. Dat pak draag ik nog, het is nog steeds mooi en het is een bijzondere herinnering aan mijn vader.”

Heb je ook een lievelings sieraad?

“Dat is de antieke gouden ring met jade steen, die ik van mijn eerste, inmiddels overleden, man heb gekregen. Die ring gaat nooit af, ik draag ‘m dag en nacht. Hij is al twee keer gerestaureerd, want de steen is gezet in rood goud, dus kwetsbaar. Mijn kleding en sieraden hebben altijd te maken met een verhaal en herinneringen. Ze horen bij mij. Dat geldt trouwens ook voor alle kunst in ons huis. Over alle schilderijen en (glas)objecten die we hebben verzameld, kan ik een verthaal vertellen.”

vragen over stijl aan Jacqueline Hoiting | MisjaB.nl

Koop je alleen nieuwe kleding of ook vintage?

“Als ik iets zie waar m’n hartje sneller van gaat kloppen en wat me raakt, koop ik het. Ongeacht of het oud, nieuw, tweedehands of vintage is. En of ik het in een dure boutique of op een markt zie, maakt me ook niet uit. We hebben een vakantiehuis in het stadje Ortigia op Sicilië. Tijdens de wekelijkse markt staat er altijd een vrouw die alles verkoopt voor slechts 1 euro. Daar heb ik al leuke vondsten gekocht. Italië is, voor iemand die van mooie kleding houdt, ook de juiste plek! Ik kan er in ieder geval altijd goed slagen. Kennelijk pas ik goed in de Italiaanse maten ”

Welk kledingstuk vind je man het mooist?

“Ongetwijfeld m’n bruidsjurk. We zijn 11 jaar geleden getrouwd in Ortigia. Ik droeg voor die gelegenheid een zijden bruidsjurk van ontwerpster Ella Singh. Het is een heel kleurrijke jurk. Bedrukt met bloemen in zachte kleuren roze en groen, met een bijpassende voile shawl die ik ook als stola kan gebruiken. Daarbij droeg ik een royaal formaat hoed, met een brede rand met daarop een corsage. En uiteraard, bijpassende kleurrijke hoge hakken.”

Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg?

“Dat kreeg ik van mijn huidige man. Hij vind dat ik op de Italiaanse, inmiddels overleden, filmster Anna Magnani lijk. Het is een mooi compliment. Zij was niet zozeer een heel knappe vrouw, maar ze had wel een ‘mooie kop’. Het was een Italiaanse en ze speelde vaak in, een beetje rauwe, geschiedenis films. Ze ging overigens altijd in het zwart gekleed.”

vragen over stijl aan Jacqueline Hoiting | MisjaB.nl

Deze hoed is van Mirjam Nuver

Wat inspireert je?

“Ik ben in Groningen geboren. Als ik aan Noord Groningen denk zie ik het kleurenpalet van okergele korenvelden met het blauw van korenbloemen. Het rood van klaprozen en het wit van kamille. Maar ik word ook geïnspireerd door de mediterrane kleuren van Marokko: oker en terra in combinatie met azuurblauwe luchten. En natuurlijk door Italië: van de mode op straat in steden als Milaan. En de etalages niet te vergeten, dat zijn kunstwerken op zich. M’n kleurgevoel heb ik ontwikkeld doordat ik zelf ook schilder.”

Wat is je geheim?

“Dat is de liefde, dat is alles! Wat m’n lijf betreft heb ik het geluk dat ik de elastine van m’n vader heb. Ik ga wekelijks naar yoga les en thuis yoga ik ook elke dag. Daarnaast loop en fiets ik regelmatig. In bad gebruik ik zeewier en daarna smeer ik m’n huid in met olie.”

vragen over stijl aan Jacqueline Hoiting | MisjaB.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]