In Alkmaar zie ik Joke Koning, ze heeft een prachtig jasje aan. Het blijkt een ontwerp van Kenzo. Joke: “Dit jasje heb ik al meer dan 40 jaar. Pas geleden kwam ik het weer tegen in m’n kast, iedere keer dat ik het draag krijg ik er complimenten over. Ik kocht in die tijd regelmatig iets van Kenzo en heb een speciaal ‘Kenzo koffertje’. Kom maar een keer kijken.”

Ik ben heel benieuwd naar haar Kenzo-koffertje, dus dat laat ik me geen twee keer zeggen. In haar huis blijkt dat Joke een verwoed verzamelaar is en kenner. Niet alleen van Kenzo en andere mode ontwerpers. Maar ook van antieke stoffen, kasten, kinderkleding en gebruiksvoorwerpen. Dit heeft ze allemaal prachtig tentoongesteld, het lijkt wel een museum.

Hoe is deze verzameling ontstaan?

Joke (70+): “Zoals zoveel mensen heb ik van huis uit de liefde voor mooie stoffen meegekregen. Ik ben geboren in Groningen, mijn moeder maakte, van stoffen die ze bij Compagner in Staphorst kocht, kleding voor mij. Mijn vader had een voorliefde voor stoffen uit Engeland. Daar liet hij zijn jassen en kostuums ook maken. Toen ik een jaar of 10 was kreeg ik m’n eerste patroon met een lap stof en mocht ermee aan de slag achter de naaimachine. De Fashion&Design opleiding de Academie voor Beeldende kunst in Groningen was voor mij dan ook een logische stap. Door die brede opleiding heb ik ook belangstelling gekregen voor o.a. kostuum geschiedenis. Een van de belangrijke vakken was de hele kostuum geschiedenis van af de Egyptenaren. Vandaar deze verzameling.”

De Kenzo koffer van Joke Koning deel 1

Kenzo

“Tijdens mijn studie had ik het geluk dat de docent modeontwerpen goede contacten had in Parijs met verschillende modeontwerpers. Ze nam ons graag mee naar de ateliers en de shows van diverse couturiers in Parijs, zoals Gaultier. Kenzo (Takada) kwam na zijn mode opleiding in Japan in 1965 als toerist naar Parijs, waar hij aan de slag kon als stylist en illustrator. Hij verkocht zijn eerste ontwerpen onder de naam ‘Jungle Jap’ in 1970. In Groningen was Hoppety een van de eerste winkels in Nederland die de ontwerpen van Kenzo verkocht. Ik heb het altijd mooi gevonden en nog steeds. Vandaar dat ik alle Kenzo kleding die ik in de loop der jaren heb gekocht, ook bewaard heb.”

Kenzo kleuren

“De kleuren van Kenzo zijn fantastisch en niet te evenaren. De ontwerpen zijn tijdloos. Verschillende blouses hebben wijde, bijna pofmouwen, zoals nu ook weer te zien. Deze broeken kan ik ook nog steeds dragen. Van veel kledingstukken weet ik nog precies bij welke geIegenheid ik het gedragen heb.”

Mode

“Ik wilde graag in de modewereld gaan werken, maar door mijn ziekte (reumatoïde artritis) is dat jammer genoeg niet gelukt. Mijn kennis kan ik wel gebruiken, ik ben dol op mooie kleding en blijf goed op de hoogte van alle ontwikkelingen in de mode wereld. Behalve deze koffer heb ik nog meer Kenzo kleding. Veel daarvan draag ik nog steeds en ik koop nog af en toe nieuwe items van dit label. Daarnaast ben ik ook fan van Issey Miyake. De Japanse ontwerpers blijven spannend, niet alleen qua ontwerp, maar ook vanwege de prachtige kleuren, daar zijn ze uniek in. Daar laat ik je een volgend keer iets van zien.”

De Kenzo koffer van Joke Koning deel 1