PJ Harvey New Forest 1998 ©anton corbijn

De modewereld door de lens van Anton Corbijn

MOØDe, de modewereld door de lens van Anton Corbijn. Deze tentoonstelling is te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen van 22 december 2023 tot en met 12 mei 2024. Deze tentoonstelling laat ruim 200 mode gerelateerde foto’s zien van deze toonaangevende fotograaf. Ook portretten die Corbijn maakte van o.a. Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen en Naomi Campbell.

Eva Herzigová Parijs©anton corbijn

Eva Herzigová Parijs 2003
©anton corbijn

MOØDe

“De tentoonstelling MOØDe was eerder in Knokke-Heist in België te zien, maar is destijds door weinig Nederlandersen bezocht vanwege de toen geldende covid-reisrestricties. Het Cobra Museum biedt het Nederlandse publiek nu de kans om van de bijzondere selectie te genieten. Aan de tentoonstelling in Amstelveen worden ruim 20 nieuwe werken van Corbijn toegevoegd, waaronder een portret van Martin Garrix en één van de recente staatsieportretten van koning WillemAlexander en koningin Máxima.”

De modewereld door de lens van Anton Corbijn

Brice Marden New York 2016 ©anton corbijn

In de tentoonstelling MOØDe presenteert Anton Corbijn (Strijen, 1955) foto’s uit zijn omvangrijke oeuvre (tussen 1979 – 2023) waarin hij de cross-over verkent tussen portretfotografie en de modewereld. Hierbij omarmt Corbijn de termen ‘mood’ en ‘mode’ in de meest ruime zin. Corbijn is een bewonderaar van modefotografen zoals Irving Penn, Nick Knight, Peter Lindbergh, Paolo Roversi en Helmut Newton. Waar deze fotografen meestal naast modefoto’s ook wel portretten maken is het bij Corbijn juist andersom: hij is een portretfotograaf die af en toe een bezoekje brengt aan de modewereld. Fotografie speelt een hoofdrol in de wereldwijde modecultuur en -industrie. Fotografie bepaalt in grote mate hoe we naar een modeontwerp kijken en wordt door ontwerpers ingezet om hun visie en visuele identiteit kracht bij te zetten. Met MOØDe bewijst Anton Corbijn dat mode overal is.” Of in zijn eigen woorden:

“Ik fotografeer vooral persoonlijkheden, maar mode hoort er steeds meer bij. We nemen allemaal ’s ochtends een beslissing over wat we aan zullen trekken, al is het maar een hoed of een zwart T-shirt. Mode is niet altijd hoofdletters gespeld.”

De modewereld door de lens van Anton Corbijn

foto Peter Tijhuis

Nieuw werk

Het portret met Martin Garrix (links op de foto) werd speciaal voor de tentoonstelling in Amstelveen gemaakt. Deze tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst is nog te zien t/m 12 mei 2024 te zien, dus we hebben nog even tijd. Ik ben in ieder geval heel benieuwd!

Lezing Vrije Academie

Ik ben heel benieuwd naar deze tentoonstelling en ik ga er ook zeker naartoe. Het lijkt me nog interessanter om nog iets meer duiding te krijgen over de manier van werken van Corbijn. Dat kan gelukkig ook, want kunsthistoricus Aldwin Kroeze geeft er namens de Vrije Academie twee keer een lezing over. De eerste is op zondag 25 februari en de tweede op zaterdag 20 april, beide keren van 11.00 u tot 12.00 uur.

Korting

Ook voor deze lezingen mag ik namens de Vrije Academie een korting aanbieden voor mijn volgers. Ga hiervoor naar de site van de Vrije Academie en gebruik onderstaande code:

MISJA-CORBIJN

Ik heb me ingeschreven voor zaterdag 20 april, wie weet treffen we elkaar!