Dior A New Look

The New Look, Christian Dior, 1947 © Association Willy Maywald/ADAGP, Paris, 2024.

Dior – A New Look – in het Kunstmuseum

Dior – A New Look –  is echt weer zo’n expositie om naar uit te kijken! Het duurt nog even, maar noteer de datum vast in je agenda: vanaf 21 september 2024 te zien tot en met 26 januari 2025 in het Kunstmuseum in Den Haag. De New Look werd in 1947 door Dior gelanceerd en staat voor uiterst smalle tailles met uitlopende rokken, zoals te zien op bovenstaande foto.

Deze modetentoonstelling over Christian Dior, oprichter van een van ‘s werelds grootste mode- en couturehuizen, is geïnitieerd en bedacht door het Kunstmuseum en was dus niet eerder te zien. Modeconservator Madelief Hohé: “De focus ligt op de ontwerpen van Christian Dior en verkennen het unieke DNA van het huis, ontwikkeld in de periode 1947-1957, toen Monsieur Dior zelf aan het roer stond. Zijn opvolgers hebben dit DNA altijd gerespecteerd en dat is in veel thema’s terug te zien, zoals the New Look, de liefde voor bloemen, heldinnen (‘heroines’) en sterke vrouwen, en de Dior Dream. Deze ontwerpen vormen de basis van de tentoonstelling”.

tekening: Wibaut foto: MisjaB.nl

Heel interessant is dat het Kunstmuseum ook een dialoog lanceert tussen de visie van founding father, Christian Dior en de huidige Creative Director van Dior women’s collections, Maria Grazia Chiuri. Hohé: “Haar werk krijgt een centrale rol in onze tentoonstelling en dit weerspiegelt echt het idee van een New Look, een nieuwe visie. In de tentoonstelling zijn ook costume jewellery, modetekeningen en iconische foto’s te zien. Verder is er een focus op vrouwen die belangrijk waren voor Christian Dior, maar ook voor Maria Grazia Chiuri nu. De Creative Director hecht aan ontwerpen voor moderne vrouwen, werkt met vrouwelijke kunstenaars en heeft oog voor de manier waarop zij dingen zien.”

Vrouwen achter de schermen

De tentoonstelling in het Kunstmuseum besteedt niet alleen aandacht aan beroemde klanten van Dior, maar ook aan de vrouwen die achter de schermen zo hard werken, de ‘naaldkunstenaars’. Ik herinner me de grote Dior overzichtstentoonstelling in 2017 in Parijs, waar enkele van deze ‘Dior vrouwen’ ter plekke zaten te borduren. En met veel enthousiasme vertelden over hun bijzondere werk.

Wat is er te zien

Het vraagt ontzettend veel tijd en investering om zo’n tentoonstelling te maken. Geloof maar dat er al hard aan gewerkt wordt achter de schermen bij het Kunstmuseum. In DIOR – A New Look zullen ontwerpen te zien zijn uit de collectie van Kunstmuseum Den Haag, aangevuld met bruiklenen van Dior Héritage, maar ook van Palais Galliera (Musée de la Mode de la Ville de Paris) en andere (privé)collecties in België, Duitsland, Monaco en de Verenigde Staten. Bij de tentoonstelling verschijnt een Nederlandstalige catalogus en een kinderkunstboek over de jonge Christian Dior. Het wordt vast en zeker een modetentoonstelling die de moeite waard is. Ik vind het een heerlijk vooruitzicht en wie weet treffen we elkaar!

Dior A New Look

The New Look, Christian Dior, 1947 © Association Willy Maywald/ADAGP, Paris, 2024.

 

 

“Elegance is not wearing a new dress every day but wearing the same dress, but with a different attitude every time.”

 

Een van de beste quotes van monsieur Dior. En zeker als je een kledingstuk vaker draagt zijn accessoires bij uitstek geschikt om er steeds een andere look mee te creeëren en maken een outfit bovendien persoonlijker!

Meer lezen over Dior: dit is zijn geboortehuis en tegenwoordig Musée Christian Dior in Granville.