Dit boek gaat niet over mode | MisjaB.nl

De kracht van kleren

“Tenzij u dit boek liggend in bad leest, of ergens in een warm en zonnig naturistenparadijs, heeft u iets áán. Dat iets heeft u waarschijnlijk ooit gekocht of misschien wel zelf genaaid of gebreid, en vanmorgen na het douchen weloverwogen aangetrokken’.

Dit is de openingszin van Cécile Narinx, hoofdredacteur van Harper’s Bazaar. Zij is een van de schrijvers van Dit boek gaat niet over mode. Het begint met een voorwoord van elk van de zeven hoofdstukken. Het is een opening die je meteen aan het denken zet over je eigen kleding keuzes.

Troost en bescherming

Dat kleding ook troost kan bieden blijkt uit het mooie verhaal van Mirjam Rotenstreich. Ze vertelt dat ze nooit veel aandacht aan haar uiterlijk besteedde. Hoe dit veranderde ongeveer anderhalf jaar na de dood van haar zoon Tonio. Hoe ze langzamerhand voor zichzelf een mooi armbandje kocht, of een shawl. Het mocht aanvankelijk niet opvallen en niet teveel kosten.

Voor het  eerst in mijn leven ervoer ik dat het kopen van kleding en alles wat daarbij hoorde heel fijn was. Voor het eerst in mijn leven begon ik ook echt consequent aandacht te besteden aan mijn uiterlijk. En voor het eerst in mijn leven dacht ik, als ik in de spiegel keek, ‘Best wel een mooie kop Mirjam’. Voor die conclusie moest ik dan wel eerst, als vijftiger, verpletterd worden door de groots denkbare ramp in mijn leven.

Kleding kan je ook beschermen. Jellie Tiemersma  vertelt dat ze als vrouw van 19 kleding zoekt voor de begrafenis van haar moeder. Ze zoekt een outfit die haar rustig en sterk maakt. Ze kiest uiteindelijk een kakikleurig mantelpakje, het blijkt precies wat ze nodig heeft.

Dit boek gaat niet over mode | MisjaB.nl

Het is een kloek boek geworden, waar behalve Cécile Narinx, Marije van Regenwortel en Merel Bem, veel andere mannen en vrouwen uit Nederland en Vlaanderen aan hebben bijgedragen. Het is zeer afwisselend samengesteld, vol anekdotes en verhalen. Over herinneringen die kleding oproept. Over de rouwjurk van Mabel, de verzameldrift van Ans Markus. Mooie verhalen van mannen en vrouwen, jong en oud. Over uniformen, over habijten en Staphorster klederdracht. Over de keuzes die we elke dag maken wanneer we ons aankleden. Dit boek gaat niet over mode. Het gaat over de rol en kracht van kleren. Dat kleren ons ook zelfvertrouwen kunnen geven. Het is een vooroordeel dat nadenken of praten over wat je aanhebt oppervlakkig is, maar eigenlijk wisten wij dat natuurlijk al lang.

dit-boek-gaat-niet-over-mode-l-lq-f

ISBN:9789045032214 prijs € 34,99 uitgeverij Atlas Contact

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]