Dit is Viviane, eigenaar van Rosier41 in Antwerpen

Dit is Viviane, eigenaar van Rosier41 in Antwerpen

Onlangs mocht ik voor de Vlaanderen special van Zin magazine vier ‘smaakmakers’ uit deze stad fotograferen en interviewen. Toen ik de opdracht kreeg dacht ik meteen aan Viviane van Werelyckhuysen (1956) van Rosier41. In het centrum van de stad (de straat heet Rosier en het nummer is 41) runt ze samen met haar man Paul hun winkel in tweedehands kleding. Ze verkopen (in het hogere segment) kleding voor zowel vrouwen als mannen. Denk aan ontwerpen van Dries van Noten, Ann de Meulemeester, maar ook internationale merken als Dior, Balenciaga en Marni. Het is een winkel waar ik al jaren met heel veel plezier kom. Als ik in Antwerpen ben sla ik dit adres (Rosier 41) in ieder geval nooit over. En ik loop dan – meestal – met een fijne vondst de deur uit.

 

Dit is Viviane, eigenaar van Rosier41 in Antwerpen

Niet alleen tweedehands

Viviane: “We verkopen ook nieuwe kleding van voorgaande collecties, direct uit de showroom van ontwerpers. De mode leeft hier; studenten van de Modeacademie komen graag inspiratie opdoen in onze winkel. Ze kijken goed hoe belangrijke ontwerpers dingen gemaakt hebben. Ook de connectie met klanten vinden wij belangrijk. Vroeger kwamen hier echt alleen mensen die op zoek waren naar iets goedkoops. Nu komen er ook mensen die nieuw best kunnen betalen maar graag eens even rondsnuffelen én vervolgens slagen.”

Dit is Viviane, eigenaar van Rosier41 in Antwerpen

Balenciaga

“Veel van onze vaste klanten snappen wat er in de winkel hangt. Zij herkennen de collecties en weten vaak feilloos van welk jaar de ontwerpen zijn. Wij verkopen niet alleen kleding, maar vinden het verhaal achter elk stuk ook belangrijk. Net zoals de etalage. Elke maand krijgt een student van de Academie of een kunstenaar de kans om een etalage bij ons te maken. Meestal zijn dat studenten uit Antwerpen of Brussel, maar ook – zoals op dit moment – een student van de Royal Academy of The Hague. Mijn favoriete ontwerper is Balenciaga, waar Demna Gvasalia nu aan het roer staat. Demna kwam in zijn beginjaren vaak bij ons en maakte ook etalages voor ons. Ik ben trots op hem. Daarom draag ik vandaag dit kleedje van Vetements, dat ook van zijn hand is. Mijn jasje en tas zijn beiden van Maison Margiela.”

Jubileum

Dit jaar is een jubileum jaar voor Rosier41. Viviane: “We organiseren elk jaar in augustus een feestje op het plein voor onze winkel. Omdat de winkel dit jaar 10 jaar bestaat hadden we plannen om dit jubileum groots te vieren met onze medewerkers en klanten. Maar helaas, dat kan nu niet doorgaan. Volgend jaar pakken we uit!” Mocht je binnenkort plannen hebben voor Antwerpen en ben je liefhebber van tweedehands dan is dit een aanrader. Neem er vooral de tijd voor, want er is ontzettend veel te zien en te passen! Meer tips over Antwerpen vind je hier.

Tips van Viviane:

Restaurant
Marche couverts
Lange Koepoortstraat 11
2220 Antwerpen

Mode
Louis
Lombardenstraat 2
2000 Antwerpen