de reis naar grijs van Wies Verbeek

Documentaire De reis naar grijs

Wies Verbeek is journalist (o.a. voor Nouveau) en oprichter van het platform BLOW.nl  Door middel van blogs en vlogs gaat zij op zoek naar manieren hoe we Een Beetje Leuk Ouder kunnen Worden. Zij moet er zelf nog niet aan denken om grijs te worden. Wies: “Ouder worden is leuk, maar met grijs haar ben ik in één klap wel heel oud.” Toch vroeg ze zichzelf af of dat vooroordeel over grijs nog wel klopt. Zo had ze nog een paar vragen, zoals: “Ben je met grijs haar minder sexy en aantrekkelijk dan met gekleurd haar? Wat zegt het lef om grijs te durven zijn over deze tijd? Word je inderdaad ouder geschat als je grijs bent?” Ze besloot daarom op zoek te gaan naar de antwoorden. En ging daarbij niet over één nacht ijs.

Journalist Wies Verbeek

Enquete

In de documentaire De reis naar grijs doet Wies verslag van haar zoektocht. Allereerst bestudeert ze de geschiedenis van het imago van grijs haar. En doet navraag over grijs haar bij een kapper en een psycholoog.  Ze schakelt een onderzoeksbureau in om middels een enquete onder 500 Nederlanders de feiten te achterhalen. Daarvoor maakte ze onder andere foto’s van 6 personen (waaronder zichzelf) met gekleurd haar en liet die vervolgens bewerken naar grijs haar. Dit alles om te achterhalen wat het geschatte leeftijdsverschil en verschil in aantrekkelijkheid is tussen de gekleurde en grijsharige foto’s. De uitkomst is verrassend.

Daten voor de Reis naar grijs

Wies ging nog een stapje verder. Om de uitkomsten uit het onderzoek in de dagelijkse praktijk te toetsen schreef ze zich in bij een datingsite. Eerst twee maanden met een foto met haar blonde haar en – met 3 maanden tussentijd – met een foto met ‘grijs’ haar. Benieuwd waarmee ze de meeste kans maakt?  En welke resultaten het totale onderzoek hebben opgeleverd?  Het resultaat is te zien in de documentaire.

Museumplein

Op een zonnige zaterdag in oktober verzamelden zich op uitnodiging een groep grijsharige vrouwen. Het plan van Wies om er een veel groter event van te maken, kon i.v.m. de beperkingen rondom Covid19 helaas niet doorgaan. Dat houden we daarom graag tegoed. Want zelfs met zo’n klein gezelschap ‘lotgenoten’ werd het al een soort ‘feest der herkenning’. Om hiervan op de hoogte te blijven kun je je inschrijven voor de gratis nieuwsbrief van Blow.nl

De reis naar grijs van Wies Verbeek

Een deel van de aanweizgen, met in het midden op het bankje Wies Verbeek

Beetje Leuk Ouder Worden

Voor de documentaire interviewde Wies ook een zestal grijsharige vrouwen, ik voel me vereerd dat ik ook mocht aanschuiven en mijn mening mocht geven. Het zal je niet verbazen dat wat mij betreft grijs worden  Een Beetje Leuk Ouder Worden zeker niet in de weg staat.

Ben je nieuwsgierig geworden:

De reis naar grijs

is vanaf nu te zien op Blow.nl

De reis naar grijs van Wies Verbeek

Meer

Misschien wil je na het zien van de documentaire nog meer lezen over de voor- en nadelen van grijs haar. Onderstaande blogs die ik eerder maakte kunnen je misschien helpen bij het maken van de keuze of je je haar al dan niet wilt (blijven) kleuren.

Natuurlijk grijs hoe krijg je dat  

‘Grijs haar heeft maar één nadeel’

Over haar: blij met grijs

De belangrijkste voordelen van grijs haar