Drie vrouwen van kort naar lang haar én natuurlijk grijs

Vrouwen en haar

De laatste jaren werd mijn haar een keer in de (ongeveer) vijf weken geknipt. Voor half maart stond er een afspraak gepland, maar helaas, die werd door de lockdown gecanceled. Aanvankelijk dacht ik dat ik binnen een paar weken alsnog geknipt zou kunnen woren. Maar dat duurde toch iets langer dan verwacht. Ik was niet de enige, ik zag veel mensen (op straat en TV) met een soort Corona-coupe. Er sluimerde al langer een wens om m’n haar weer eens te laten groeien, dus voor mij was dit hét moment om dat te doen. Het zat van tijd tot tijd wel wat rommelig, maar ik kreeg er steeds meer plezier in om ermee te experimenteren. Met shawltjes, knipjes, een haarband. Begin september ging ik voor het eerst weer naar de kapper, omdat er een soort ‘matje’ was onstaan aan de achterkant. Ik wilde er onderhand toch iets meer coupe in hebben. Met de vrouwen die ik toen via mijn kapper (Salon 54 Haarlem) ontmoette heb ik een paar dingen gemeen: we hebben alledrie besloten ons haar te laten groeien en we zijn (worden) grijs, maar we hadden al eerder besloten daar niks aan te doen.

Willy toen

Toevallig werken beide vrouwen in het basisonderwijs. Willy (1956) werkt er als intern begeleider.  Willy: “Het is een heel leuke baan, op deze school zitten kinderen van wel 29 nationaliteiten.  Ik ben een soort coach en ik heb bijvoorbeeld ook een Plus klas opgezet.”

Willy: “Tot m’n 20e heb ik altijd lang haar gehad. Daarna heb ik het altijd kort gehad. Rond m’n 30e werd ik al grijs en heb het tot m’n 47e altijd (bruin) gekleurd. Toen ik had besloten dat ik dat niet langer wilde, heeft mijn kapper plukjes blond tussen het bruin geverfd. In 3 maanden was het helemaal grijs. Nu wil ik het ook graag weer langer hebben. M’n haar valt ook mooier als het langer wordt. Ik heb verschillende kruinen op m’n hoofd en die vallen die nu niet meer zo op.”

Willy nu

“Ik vind het al met al een leuk project, het is alsof je weer connectie maakt met het meisje van vroeger. Mijn man is er gelukkig ook enthoiusiast over. Ik heb tien jaar geleden eens een kleurenanalyse laten doen, maar ik denk erover dat nu opnieuw te doen omdat mijn huid nu ook weer veranderd is. Het is toch een fase dat ik weer een beetje zoekende ben, ook qua stijl. Jouw boek (Oog voor Stijl) heeft me geïnspireerd om meer te experimenteren. Ik was altijd heel sober gekleed, maar geleidelijk komen er meer streeepjes en noppen in m’n garderobe. Maar geen ruches, ik hou nog steeds van sober.”

Machteld toen

Machteld (1958) werkt als muziekdocente op een Montessori basisschool. “Ik heb tijdens de lockdown voor het eerst filmpjes gemaakt om op die manier toch met de kinderen te kunnen blijven zingen, spelen en dansen. Het was een hele uitdaging, ook omdat ik over mijzelf nogal kritisch ben. Maar het was ook fantastisch om te doen, ik heb mezelf voorgehouden dat de kinderen enthousiasmeren het belangrijkste was.”

Machteld: “Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik een kort en makkelijk kapsel heb. Mijn moeder vond dat kennelijk het best bij mij passen en dat heb ik in de loop van de jaren altijd volgehouden. Zeker tijdens de feministische golf, waarin een tuinbroek ook een van mijn favoriete kledingstukken was. Toch wilde ik er ook wel leuk uitzien, dus om e.e.a. te verzachten droeg ik oorbellen en een shawltje. Maar geen make-up. Ik denk dat ik onder invloed van een vriendin – die zich heel vrouwelijk kleedt – toch veranderd ben en me de afgelopen jaren steeds vrouwelijker ben gaan kleden. Zij heeft mij in een andere vibe gebracht. Mijn haar liet ik iedere 6 weken knippen. En altijd kort, een soort stekeltjes.”

Machteld nu

Machteld: “Tijdens de lockdown periode kon ik natuurlijk ook niet geknipt worden en werd m’n haar langer en langer en ging het model er een beetje uit. Ik heb er zelfs een liedje over gemaakt voor de kleuters. Ik ben toen gaan rommelen met shawltjes. Die had ik altijd bewaard en heb de doos van zolder gehaald. Ik merkte dat het een prima oplossing was. Voorlopig wil ik m’n haar laten groeien, zodat ik ermee kan spelen: in een losse knot, een wrong, gewoon mooi los, met spelden, met shawltjes, met van alles. Ik geniet ervan om m’n haar te borstelen, ik vind het echt mooi en het maakt me zachter. Ik wil het nu eens echt lang hebben, dat gevoel wil ik eens hebben. Mijn man en beide dochters zijn er ook enthousiast over. Voor mij markeert het een nieuwe fase, met meer tijd en aandacht voor mezelf. ”

Misja toen

Op de kleuterschool had ik nog een pagekopje, maar daarna liet mijn moeder het groeien. Zij vond het mooi en tegelijkertijd praktisch omdat het er altijd verzorgd uitzag, zonder dat ik met regelmaat naar de kapper moest. Ik was er ook niet ontevreden over. Meestal droeg ik het in een staart of vlechten. Rond m’n vijftiende ging ik het vaak los dragen, want ik wilde heel graag op Françoise Hardy lijken. Rond m’n achttiende heb ik het rigoreus kort laten knippen, uit een soort rebellie denk ik achteraf. Mijn moeder vond het echt heel jammer, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ik ben gezegend met makkelijk haar en met een broer die een kapsalon had. Dus allerlei kapsels zijn de revue gepasseerd.”

“Mijn broer vond het leuk om wat te experimenteren. Een tijdlang knipte hij graag een ‘Vidal Sassoon’ model en daarna heb ik zelfs nog eens krullen gehad. Omdat we al lang niet meer bij elkaar in de buurt wonen word ik de laatste jaren geknipt door Janine en heb ik steeds ongeveer het zelfde model, een lange lok en de rest wat korter. De behoefte om te veranderen is ook niet meer zo groot. Voorheen had ik af en toe een coupe soleil, maar dat doe ik ook al jaren niet meer en ik word langzaam aan grijzer. Ik vind het spannend om te zien hoe dat uitpakt.”

Misja nu

Drie vrouwen van kort naar lang haar én natuurlijk grijs

“Het moet nog een beetje doorgroeien, want ik wil het net zoals Machteld ook kunnen opsteken. Ik ben nog een beetje zoekende welk model het precies moet worden, maar voor m’n gevoel heb ik de lastigste periode nu wel gehad. Ik vind het een leuk ‘project’, ik denk dat m’n moeder het heel leuk zou hebben gevonden…”

Hoezo te oud?

Mode journalist Milou van Rossum schreef onlangs voor het NRC een interessant artikel. “Veel vrouwen van middelbare leeftijd knippen hun haar af: ze vinden zichzelf te oud voor lang haar. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je als vrouw te oud zijn voor lang haar?”

Ik ben het helemaal met haar eens. Misschien zijn niet alle modellen geschikt voor deze leeftijd, maar dat zijn ze ook niet allemaal voor jonge mensen. Kijk gewoon wat bij je past, ook wat kleur betreft. Grijs is ook niet voor iedereen zaligmakend. Hieronder nog een tip van Jacuqeline van Lent in het interview in Oog voor Stijl:

“Als je ouder wordt kun je je gezicht een natuurlijke ‘lift’ geven door met je haar in de hoogte te gaan werken”. Deze tip geldt overigens voor zowel kort als lang haar.