Dries van Noten stopt als creatief directeur

Dries van Noten stopt als creatief directeur

Wat een nieuws! Bij het woord nieuws denk ik toch meestal aan iets positiefs. Maar helaas, het nieuws dat Dries van Noten stopt als creatief directeur bij zijn eigen modehuis is dat allerminst. Het zat er natuurlijk al een beetje aan te komen, want in 2018 verkocht hij een meerderheidsaandeel van zijn bedrijf aan cosmetica- en modegigant Puig. (Dit huis vertegenwoordigt o.a. Jan Paul Gaultier, Nina Ricci, Christian Louboutin). Dries van Noten bleef weliswaar ontwerpen, maar ondertussen werd er  – net zoals bij alle grote modehuizen – ook een (lucratieve) DvN cosmeticalijn opgetuigd en er was meer aandacht voor accessoires. Van Noten (65) was 38 jaar creatief directeur van zijn eigen modehuis. Het afscheid werd bekendgemaakt via social media middels een afscheidsbrief. met een handgeschreven aanhef.

uit de collectie herfst/winter 2005/2006

Kleuren en motieven

Persoonlijk vind ik het heel erg jammer, want het is een van mijn favoriete ontwerpers. Ik hou erg van zijn bijzondere kleurgebruik, de prachtige combinaties van kleuren. Zoals ook te zien op bovenstaande foto. Zijn ontwerpen zijn tijdloos en bovendien heel draagbaar. Bijna al zijn ontwerpen – ook van verschillende seizoenen – kun je moeiteloos met elkaar combineren. En hij heeft ons – in ieder geval mij – geleerd om prints met elkaar te combineren. Ik ben niet de enige die het erg jammer vind, gezien alle reacties op zijn bericht en de artikelen die er naar aanleiding van dit nieuws zijn verschenen in de media. In De Volkskrant opende modejournalist Nora Veerman met de kop: “Veertig jaar tintjes en printjes uit eigen tuin… Het opvallendste aan zijn ontwerpen is zijn spel met kleuren en motieven, vaak geïnspireerd op bloemen en planten van eigen teelt in de hof van zijn Vlaamse landgoed.” Landgoed Hof van Ringen ligt in een bosrijke omgeving bij de stad Lier en werd in 1840 gebouwd. Het huis is grondig gerenoveerd en het park is heringericht. Het is duidelijk dat Van Noten hier veel inspiratie opdoet voor zijn ontwerpen.

Het merk bloeit

In zijn afscheidsbrief lees ik: “Het merk bloeit. Net als in een tuin besluit je wat je plant. En op gegeven moment zal het blijven floreren.” Hoe jammer ook, ik gun het deze geweldige ontwerper natuurlijk van harte om nu eens meer tijd te kunnen besteden aan zijn andere interesses, zoals bijvoorbeeld zijn tuin. Maar schrijft hij: “Ik blijf wel betrokken bij het huis waar ik zoveel van houd”.

collectie herfst/winter 2009/2010

Terugblik op Parijs

De laatste jaren ben ik verschillende keren naar de Paris Fashionweek geweest om te fotograferen. Het liefst ging ik naar de lokatie waar de shows van Dries van Noten werden gelopen. De show zelf hoefde ik niet te zien, ik genoot ervan om buiten alle gasten te fotograferen. Vaak gekleed in iets – en soms een hele outfit – van de betreffende ontwerper. En dat levert natuurlijk fijn beeld op en een heleboel inspiratie.

Af en toe werd ik zelf gefotografeerd en geïnterviewd, zoals hier in september 2022 door een Japanse dame (allebei in Dries van Noten rok). In juni 2024 zal de laatste show met ontwerpen voor de mannenmode van Dries van Noten te zien zijn in Parijs. Jammer genoeg kan ik daar niet bij zijn, maar ik ben wel van plan om dit jaar in september weer naar de Paris Fashion Week te gaan voor de vrouwenmode. Er zal tegen die tijd een nieuwe ontwerper aan het roer staan. Ik ben beniewd of we daar nog iets van Dries van Noten in terug zullen zien. Ik hou jullie op de hoogte!

Ondertussen koester ik de boeken van Dries van Noten. Ik blader er geregeld in om nieuwe inspiratie op te doen voor kleur- en printcombinaties. Dank voor je prachtige werk Dries van Noten!