Duurzaamheid en mode

Duurzaamheid en mode, het kan samen! De corona crisis heeft er zeker aan bijgedragen dat er de laatste tijd steeds meer belangstelling voor is. De tijd is er kennelijk rijp voor om er serieus werk van te maken. Op initiatief van Dries van Noten is er een open brief geschreven met de titel ‘Open letter to the fashion industry‘. Hierin hebben een groot aantal bekende ontwerpers, CEO’s en creative directors uit de modewereld hun visie gedeeld om veranderingen aan te brengen. Zoals het resetten van de modekalender.

Het doel is om de twee grootste problemen aan te pakken. Het eerste is om de herfst- en wintercollecties voor de volle prijs te verkopen van augustus tot januari. En de lente- en zomercollecties van februari tot juli. De sale moet daarom pas in respecctievelijk januari en juli beginnen. Daarnaast moet er aandacht komen voor een groenere manier van werken. Dat zou o.a. gerealiseerd kunnen worden door bijvoorbeeld minder stoffen te verspillen, minder te reizen (denk aan alle modeshows in en buiten Europa) en bijvoorbeeld digitale showrooms te promoten.

Nog meer initiatieven

De verduurzaming in de mode is onlangs ook opgepakt door twee toonaangevende tijdschriften in Nederland. Margriet heeft onlangs de special Groen & Duurzaam uitgebracht. Met aandacht voor vakantie in eigen tuin, duurzaam beleggen, een stappenplan voor een groener leven. Maar ook met aandacht voor verduurzaming in de mode. Omdat in mijn boek Oog voor Stijl duurzame kleding ook volop aan bod komt, ben ik geïnterviewd door Jessica van Zanten voor het artikel met de titel Shoppen zonder schuldgevoel. “Er zijn steeds meer manieren om je kledingkast te verduurzamen.”

Duurzaam én opgeruimd

Het tijdschrift Elle heeft een heel eigen stappenplan ontwikkeld: Elle’s R model. Het is een zeven-stappen-plan om een duurzame, opgeruimde kledingkast te krijgen. Met elke week aandacht voor een van de R’s: Rethink, Reduce, Respect, Repair, Reuse, Restyle en Recycle. In 7 stappen laat ELLE’s Creative Director Esther Coppoolse thuis, vanuit haar eigen kledingkamer, in een video serie zien hoe je in zeven weken een milieuvriendelijke en georganiseerde garderobe krijgt. Tja, wie wil dat nou niet! Dit is de eerste aflevering, waarin te zien is hoe je de eerste stap (Rethink) doet. Waarin je elk kledingstuk uit je kast bekijkt en beslist of je het houdt, repareert, restylet of wegdoet (of weggeeft).

Ik heb nog niet zo lang geleden kritisch naar mijn eigen garderobe gekeken. Maar toch ga ik deze serie volgen en er m’n voordeel mee doen. Want er zijn zeker nog veel verbeterpuntjes! Misschien moet ik toch afscheid nemen van sommige dingen of ze repareren. Of ze op een heel andere manier met elkaar combineren, waardoor er verrassende creaties ontstaan. Ik hoop daarvoor ook veel tips te zien in de Elle video’s.

Het model veranderen kan natuurlijk ook. Dit is mijn begin. Dit (ongevoerde) colbertje heb ik veranderd. Ik heb een breed stuk elastiek aan de binnenkant in het rugpand genaaid. Ik vind het model er veel pittiger door geworden, voor mij in ieder geval een stuk beter.

En van Repair kan ik ook vast nog veel leren. Bij Repair moet ik altijd denken aan deze detail foto die ik ooit maakte van een handschoen van Monika Auch. Naar mijn idee is haar handschoen door deze kleine reparatie, waarvoor ze een contrasterende kleur heeft gebruikt, nog leuker geworden!

Of, als je heel handig bent, een heel ander soort verfraaiing aanbrengen.

Ik denk dat het niet alleen een duurzame en opgeruimde kledingkast oplevert. Het brengt ook veel plezier en creativiteit! Doe je ook mee?