Een aanwinst voor Haarlem: vintage curators

Vintage in Haarlem

Bij toeval kwam ik erachter: Haarlem is een vintage winkel rijker, en niet zomaar eentje. Vintage Curators zit in een van de leuke winkelstraatjes van Haarlem: de Kleine Houtstraat. Van de buitenkant ziet het er al leuk uit, binnen is het helemaal een verrassing. Het is klein, leuk ingericht en heel slim ingedeeld. In het midden staat een ‘huisje’ rondom bekleed met spiegels.

Een aanwinst voor Haarlem: Vintage Curators

Vintage, tweedehands & nieuw

Eigenaresse Marije Cnossen: “Dit ‘huisje’ is draaibaar, m’n atelier zit erin verstopt. Ik verkoop namelijk niet alleen vintage en tweedehands kleding. Ik (ver)maak kleding, zoals een jurk of broek korter maken of iets innemen. Of op lengte maken. En ik maak nieuwe kleding, onder mijn eigen label. Daarvoor gebruik ik bijvoorbeeld stof van Dries van Noten, zoals de lichte jurk die nu in de in de etalage hangt. De knopen heb ik laten maken bij ‘Kunst om de hoek’ in Haarlem. Een werkcentrum dat onderdeel is van Heliomare.”

Naast kleding vind je hier ook body oils, gemaakt met natuurlijke ingrediënten, door Liza Witte. En, als enige verkoopppunt in Nederland, de Fairtrade schoenen van het Spaanse merk Pla. Ze worden gemaakt in Bangladesh van gevlochten sisal. De spekzool wordt er in Menorca onder gezet. Marije: “Mijn winkel is ontstaan vanuit een tegenreactie tegen de fastfashion. Alle spullen die ik verkoop naast de vintage, zijn daarom duurzaam geproduceerd.”

Pla-MisjaB.nlilletes_natural

MisjaB.nlIMG_8999

In de winkel worden ook workshops ‘Eco dye’ gegeven door Elin Wanderlüst. Waarbij stoffen met uitsluitend natuurlijke kleurstoffen, zoals van bloemen, worden geverfd. Marije: “Deze katoenen lap heb ik tijdens een van haar workshops geverfd. Ik denk dat ik er een jurk van ga maken.”

Kortom: dit is echt een winkel waar je vaak binnen moet wandelen. Ik heb er dit donkerblauwe jasje gekocht. Volgens mij hing het op mij te wachten.

Een aanwinst voor Haarlem: Vintage Curators

Vintage Curators, Kleine Houtstraat 20, 2011 DM Haarlem. Ook te volgen via Instagram.

 

Meer winkels in Haarlem vind je hier

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This