Een dagje Sittard met Juliette en Paul

Een dagje Sittard met Juliette en Paul

Hoe leuk is dat: een dagje in een stad die je nog niet kent samen met kenners Juliette Vossen (1951) en Paul Smeets (1957). Het was nog tijdens de lockdown, dus het was een beetje stil zo hier en daar. Maar ik heb toch een mooie indruk van deze stad gekregen. Ik was er nog niet eerder en was blij verrast. Allereerst wilden ze me graag de beroemde Basiliek van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart laten zien. Maar die was helaas (nog) gesloten. Dus op naar de buurt waar Toon Hermans is opgegroeid.

Echte Limburgers

Ze zijn beiden opgegroeid in Limburg en leerden elkaar 30 jaar geleden kennen toen ze jurylid waren tijdens een modellen wedstrijd. Paul is Limburg al die jaren trouw gebleven. Juliette verkocht op haar 45e haar parfumerie en schoonheidsinstituut en vertrok naar Zuid Frankrijk. Ze woonde zeven jaar in Cannes en gaf zo nu en dan advies op het gebeid van kledingstijl en dresscode. Maar door de zon kreeg ze huidklachten en daarom verhuisde ze naar Amsterdam. Sinds een paar jaar woont ze weer in Limburg. Juliette: “Ik wilde terug naar mijn roots, maar ik woon het liefst in een stad omdat ik niet van saaiheid hou.”

Een dagje Sittard met Juliette en Paul

Eminence grise

Paul woont nog steeds in zijn geboortehuis in Doenrade. Hij werkt als freelance etaleur en als mantelzorger voor een nicht van zijn vader. De dame in kwestie is bijna 90. Paul: “Ik ben iedere dag bij haar, ik doe boodschappen en ik kook voor haar. Tussendoor heb ik nog tijd voor een van mijn hobbies: ik wil iedere dag tenminste één kapelletje bezoeken per fiets. Ik maak er een foto van en plaats het samen met een routekaart op Facebook. Inmiddels heb ik er meer dan 900 verzameld. Ik wil er graag een boekje van (laten) maken.” Volgens Juliette is Paul niet veel veranderd in al die jaren. Juliette: “Hij is een echte gentleman. Ik waardeer zijn bescheidenheid, hij luistert goed en geeft een ander de ruimte. Wat uiterlijk betreft is hij wel veranderd, hij is nu een éminence grise.”

Pop-up store

Juliette beschikt over een behoorlijk uitgebreide garderobe. Toen ze goed en wel in Limburg woonde besloot ze daarom een pop-up store te openen en daar een deel van haar kleding, juwelen, tassen en andere accessoires te verkopen. Ze koos er een sfeervol oud pand voor in het centrum van Sittard, het werd een groot succes. Op een dag stapte Paul de winkel binnen. Paul: “Ik hou van mooie spullen. De etalages zagen er zo smaakvol en uitnodigend uit. Juliette bleek in al die jaren niet veranderd, ze is nog net zo enthousiast en wat ze aanpakt doet ze met volle inzet. Het is jammer dat dit een tijdelijke winkel was, want het was echt zo’n aanwinst voor de stad.” Sindsdien treffen ze elkaar weer af en toe.

Aanraders in Sittard, wat mode betreft:

Labels, Putstraat 10-12, 6131 HL Sittard.

Restaurant: George’s, Kerkepad 2, 6131 EZ Sittard.
Hotel: Merici

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This