Een echte gentleman: António Sérgio de Carvalho

Een echte gentleman: António Sérgio Rosa de Carvalho

Wat een prachtige naam: António Sérgio Rosa de Carvalho, geboren in Lissabon (1953). De liefde heeft hem hier gebracht. Hij woont inmiddels al jaren, samen met zijn Nederlandse vrouw, in Amsterdam. Hij is architectuur historicus en schrijft daarnaast opiniestukken voor Público, een Portugese krant. En hij is oprichter van Tweedland, The Gentlemen’s Club. Een club van gelijkgestemden, waar het overigens verboden is om over geld en zaken te spreken.

Prioriteit ligt bij zijn, niet bij hebben

De eerste keer dat ik António Sérgio ontmoet is tijdens de TweedRide in Amsterdam. Hij draagt die dag, als een van de weinigen, geen tweedkleding. Omdat het zo warm is heeft hij een prachtig, zomers seersucker pak aan. António Sérgio: “Mode en kleding worden tegenwoordig gezien als uiterlijk vertoon. Maar het is veel meer dan dat. Kleding is een vorm van communicatie. Het is een symbolische omlijsting. Alle attributen zijn een strategie om in overeenstemming te komen met jezelf. Het gaat om zijn, niet om hebben.”

Een echte gentleman: António Sérgio Rosa de Carvalho

Be yourself

“Uit zelfrespect en uit respect voor de ander kleed je je mooi aan. Het gaat niet om machtsspelletjes, het is niet alleen uiterlijk vertoon. Je innerlijk moet in overeenstemming zijn met je uiterlijk. Je laat ermee zien waar je voor staat. Dat is ook een belangrijk verschil tussen een dandy en een gentleman. Ik hou van stijl en kwaliteit, stijl is het DNA van je identiteit. Oscar Wilde heeft het mooi verwoord:

‘Be yourself; everyone else is already taken’

Tweedehands

‘Dit is een Cordings colbert, gemaakt van goede kwaliteit ’tussenseizoen’ stof en gevonden op Portobello road in Londen. In Amsterdam is de winkel van Tommy Page m’n favoriet. Accessoires zoals bretels, dassen en pochets vind ik heel belangrijk. Bovendien ook leuk om te zoeken én te vinden. Ik draag uitsluitend tweedehands kleding. En ook in ons huis staan veel tweedehands objecten die we ‘gered’ hebben.”

Een echte gentleman: António Sérgio Rosa de Carvalho

Gentleman

“Wat ik heel erg jammer vind is dat mensen privé beleefd zijn en gesteld zijn op kwaliteit. Maar dat ze in het openbaar gestopt zijn om deze codes in stand te houden. Maar laten we optimistisch zijn, misschien keert dat weer ten goede”. Als we klaar zijn met het fotograferen, staat António Sérgio erop om me even te vergezellen naar de dichtstbijzijnde tramhalte. Het begint onderweg te regenen, maar hij heeft gelukkig een paraplu bij zich. Die houdt hij voornamelijk boven mijn hoofd, zodat ik droog blijf. Een mooi mens én echte gentleman.”

 

Een echte gentleman: António Sérgio de Carvalho