Een fashionista in de straten van Antwerpen: Hilde Baeten

Antwerpse fashionista in Zin

Sinds enkele jaren fotografeer ik maandelijks een uitgesproken vrouw of man voor het tijdschrift Zin. Op verzoek van de redactie ben ik voor het ‘Vlaamse’ themanummer op zoek gegaan naar een Belgische kandidaat. In de straten van Antwerpen ontmoette ik eerder Hilde Baeten, samen met haar zus. Voor een foto en interview voor deze Vlaamse Zin spreek ik opnieuw met deze fashionista af in Antwerpen.

Een fashionista op straat in Antwerpen: Hilde Baeten

Zon en schaduw

Een van de leuke kanten van fotograferen vind ik het vinden van een geschikte plek. Dit keer kwam ik toevallig op een heel rustig ‘achteraf’ pleintje in de binnenstad. Toen ik deze trap zag, wist ik het meteen: dé perfecte plek om Hilde te fotograferen. Veel zon levert ook mooie schaduwen  op. De strakke lijnen in combinatie met de trap passen perfect bij de kleding stijl van Hilde.

Een fashionista in Antwerpen: Hilde Baeten

Kwaliteit

Hilde (1964) woont in de buurt van Antwerpen, maar werkt wel in de binnenstad, als verkoopadviseur bij Verso. Hilde: “Ik heb een toerisme opleiding afgerond, maar daar vond ik destijds geen werk in. Fashion heeft altijd mijn interesse gehad. Ik ben daarom destijds begonnen bij Céline in Antwerpen. Daar heb ik veel geleerd en mooie stoffen leren appreciëren. In die tijd droegen alle verkoop medewerkersters een uniform rokje, gemaakt van prachtige kwaliteit stof, dat alleen kostte al Bfr 15.000. Daarna heb ik gewerkt in een schoenenzaak in Herentals, in de buurt van Antwerpen. Een winkel waar uitsluitend duurdere merken worden verkocht.”

Nieuwe fase

“Tot aan haar dood in 2013 heb ik, naast mijn werk, altijd voor mijn moeder gezorgd. Zij is 93 geworden en omdat ze de laatste jaren van haar leven ziekelijk was, was het niet altijd gemakkelijk. Op een gegeven moment waren we het erover eens dat de tijd was gekomen dat ze in een rusthuis zou gaan wonen. Ik had alles geregeld, maar op het laatste moment heb ik het afgeblazen. Ik wist zeker dat ze daar niet gelukkig zou worden. Achteraf ben ik zó blij met die beslissing, ze heeft daarna nog een jaar geleefd. Dat laatste jaar samen thuis werd een van de mooiste jaren samen. Na haar dood brak er voor mij een heel nieuwe fase aan. Ik heb weer een baan in Antwerpen gevonden, bij Verso. Ik geniet er erg van om mensen te adviseren bij hun aankopen. Langzamerhand ben ik toe aan de volgende stap: verhuizen naar Antwerpen. Mijn motto is:’ Af en toe moet je een sprong wagen, je komt toch altijd terecht’.”

Een fashionista in Antwerpen: Hilde Baeten

Stijl

“Ik hou van simpel, eenvoudig en mooi en van mooie stoffen. Ik draag vaak zwart, maar in de zomer ga ik wat kleurrijker door het leven. Martin Margiela is mijn favoriete designer en daarnaast zijn andere Belgische ontwerpers, zoals Dries van Noten, favoriet. De schoenen die ik vandaag aanheb zijn van Attilio Giusti Leombruni , de jumper en rok van Pinko. De tas is van Save my bag. Een Italiaans merk. De tas is gemaakt van lycra en kan zelfs in de wasmachine gereinigd worden. Er zit nog een verhaal achter, een deel van de opbrengst van dit model is geschonken aan de slachtoffers van de aardbevingen in Italië. Ik hou ervan om iets te kopen met een verhaal.”

Een fashionista in de straten van Antwerpen: Hilde Baeten

Op zoek naar een plek om even koffie te drinken liepen we langs deze prachtige oude deur. Hier wilde ik toch ook heel graag nog een foto van Hilde maken, een typisch Antwerps plaatje.

Meer adressen in Antwerpen vind je hier en hier vind je schoenenwinkels.

 

Wil je op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]