Een kijkje achter de schermen bij sieraden ontwerpster Thea Tolsma

Thea Tolsma (1956) woont in Amsterdam en is sieraden ontwerpster. Ik wil haar graag fotograferen omdat ze een uitgesproken stijl heeft. Ze nodigt me uit in haar atelier. Thea: “Ik ben begonnen met D’Witte Lelie Lerarenopleiding textiel/tekenen, daarna volgde textielvormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie. Pas na m’n opleiding werd me duidelijk welke richting ik op wilde. Ik realiseerde me dat ik altijd al graag dingen om m’n nek droeg, colliers passen bij mij.”

Banden

“Het is grappig te zien hoe dingen lopen. Mijn eerste sieraad van rubber maakte ik voor een feest, ik had er veel succes mee. Vanaf dat moment wist ik wat ik wilde. Ik begon met dunne fietsbanden, daar knipte ik heel dunne slierten van. Daarna gebruikte ik brommerbanden en uiteindelijk kwam ik terecht bij een echte (auto)bandenspecialist. Na enige aarzeling van zijn kant, begreep deze man perfect wat ik wilde en gaf me handige tips. Al met al zit ik inmiddels al 30 jaar ‘in de banden’.”

Koper

“‘Mijn’ bandenman is er inmiddels mee gestopt, dus ik moest op zoek naar een nieuwe leverancier. Ondertussen kwam ik een jaar geleden heel ander materiaal tegen: latoen koper. Daarmee heb ik mijn nieuwste serie halssieraden geknipt: “Hidden Messages’. Omdat je een teken draagt dat ergens voor staat, maar niemand ziet (meteen) wat dat teken is. De colliers ontvouwen zich pas als je ze omdoet (zie middelste foto) en ‘vallen’ dus altijd anders.”

Mijn stijl

“Ik draag het liefst totaal verschillende dingen en maak daar combinaties van. Lange tijd droeg ik vooral zwarte kleding, maar sinds een jaar of 10 is er meer kleur. Vooral veel verschillende tinten van één kleur of kleuren die dicht bij elkaar liggen. Ik laat me graag inspireren door ontwerpers als: Vivian Westwood, omdat het zo prachtig gemaakt is, John Galliano, omdat het zooo fout maar ook zo heerlijk over the top is. Comme des Garçons omdat het kunst is en tot slot door Mary Katrantzou: een jonge ontwerpster die zulke mooie combinaties maakt.”

Een kijkje achter de schermen bij sieraden ontwerpster Thea Tolsma

Grijs

“Mijn haar heb ik nooit geverfd, m’n eerste grijze haren kwamen al toen ik in de 20 was. Het werd een mix van donkerbruin en grijs. Het grijs kreeg langzaamaan de overhand, maar ik heb nooit behoefte gehad om het te verven. Ik heb geen echte coupe in m’n haar en gebruik alleen lippenstift. Maar zonder dat ga ik dan ook niet de deur uit!”

Een kijkje achter de schermen bij sieraden ontwerpster Thea Tolsma

 

“Mijn lievelings kledingstuk is een jasje (zonder mouwen) van Comme des Garçons, ik heb het al jaren en ben er nog steeds dolblij mee. Meestal draag ik kleding helemaal op, ik gooi dus nooit iets weg.”

Tas: Hester van Eeghen, truitje: Simone van Eerdenburg, schoenen: United Nude

MisjaB.nlIMG_0461

Tot 17 juni is Thea’s (nieuwe) werk samen met dat van Paul Derrez te zien in Galerie RA.