Kijkje achter de schermen: Studio Saskia Kemperman

Wat mij betreft is er is niks zo leuk als een kijke achter de schermen. Of het nou gaat om een bijzonder interieur of in een atelier. Onlangs heb ik op verzoek van Zin magazine vier creatieve vrouwen in hun atelier bezocht. Een van de vier is Saskia Kemperman. Zij is modeontwerper, collage maker en sustainable fashion coach voor modeontwerpers. Zij heeft haar eigen bedrijf in Alkmaar: Studio Saskia Kempermanen en is niet zo lang geleden een nieuwe richting ingeslagen. Saskia: “Modeontwerper ben ik in hart en nieren, dat stopt niet, maar mijn creativiteit breidt zich nu uit in andere richtingen. Ik ben nu ook collage maker. Het is een moeilijke tijd in de modewereld, dus ik liep er al langer over te denken. De Corona uitbraak heeft er zeker toe bijgedragen dat ik nu deze stap heb gezet.”

Atelier

Saskia: “Toen ik de beslissing had genomen ben ik begonnen mijn atelier op te ruimen en opnieuw in te richten. Door de jaren heen heb ik een geweldige verzameling mode tijdschriften en -boeken verzameld. Die hebben er – samen met mijn verzameling armbanden en andere sieraden –  een plek gekregen. Net zoals alle knipsels die ik heb. Ik beschik nu over een uitgebreid archief, alles geordend in verschillende categorieën: zoals handen, portretten, bloemen en ook gerangschikt op verschillende kleuren. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik nu kan werken op een een heel inspirerende plek.”

Het zit in de familie

Creativiteit zit in haar genen: haar vader was fotograaf en haar tante – Cora Kemperman – was wat mode betreft haar grote voorbeeld.  Saskia: “Zij was ontwerper voor Mac & Maggie, een label speciaal voor jongeren. In die tijd een unicum in modeland. Het is heel bijzonder hoe zij dat heeft gedaan en daarna haar eigen label lanceerde. Toen ik op de academie zat heb ik stage bij haar gelopen en veel van haar geleerd. Bijvoorbeeld over haar unieke visie over verantwoord ondernemen; dat mensen die de kleding maken ook een goed inkomen en een goede werkplek verdienen. Daar sta ik volledig achter. Terugkijkend zie ik dat ik ook altijd heb gestaan voor mijn eigen principes. Zonder dwingend te zijn, maar op subtiele wijze, want op die manier bereik je meer. Naast inspireren wil ik als coach mensen in de modewereld die visie graag meegeven.”

Collages

Ik volg Saskia al langer op Instagram en ben groot liefhebber van haar geweldige en stijlvolle collages. Je ziet dat ze met veel gevoel voor mode, voor vorm en kleur zijn gemaakt, het zijn stuk voor stuk kunstwerken. Saskia: “Voor mijn werk als ontwerper was ik natuurlijk al gewend om te tekenen en moodboards te maken. Het leuke van collages maken is – anders dan bij een tekening – dat je het niet kunt plannen. Het ontstaat onder je handen, het is een kwestie van schuiven en uitproberen. Soms ben ik dagen aan het knippen en scheuren en maak eerst stapeltjes, ook op kleur. Op een gegeven moment vallen dingen in elkaar.”

Een kijkje achter de schermen: Studio Saskia Kemperman

Eigen signatuur

“Sommige van mijn collages hebben een stille boodschap. Bijvoorbeeld de serie groentecollages die ik heb gemaakt en de serie met mineralen waar ik net aan begonnen ben. Allemaal in mijn eigen stijl. Ondertussen wil ik nog meer ontdekken. Ik maak vrij werk, maar vind het ook een uitdaging om in opdracht te werken en in overleg tot een mooi resultaat te komen. Zoals de dozen-verpakkingen voor een theepakket die ik onlangs maakte. Ik maak ook oorbellen en broches. Daarvoor gebruik ik kralen uit oude kettingen en andere restmaterialen. En onlangs heb ik op verzoek van Mevrouw Janssen (tweedehands winkel in Alkmaar) een serie kaarten gemaakt. Deze kaarten worden gebruikt als verpakking voor oorbellen.”

Te koop

“Er was moed voor nodig om deze nieuwe stap te zetten, ik ben er trots op dat ik het heb gedaan. Als je jaarlijks verschillende collecties moet maken, is er niet veel ruimte om andere dingen te doen. Nu heb ik zelfs tijd voor een hobby; ik ben begonnen met keramiek en wil mijn eigen servies maken. Ik merk dat al die dingen die al jaren bij mij hebben gekriebeld er nu uitkomen, dat is een verrassende tocht.” Mocht je belangstelling hebben voor het werk van Saskia heb ik goed nieuws: alles is te koop.! De oorbellen en de broches. Maar ook de grotere, ingelijste collages. Het zijn stijlvolle en eigentijdse kunstwerken. Wil je meer weten, neem dan een kijkje op haar Instagram account en als je vragen hebt kun je een berichtje sturen naar: info@studiosaskiakemperman.com

Video

Zoals ik al vertelde heb ik een productie gemaakt met vier creatieve vrouwen in de hoofdrol: naast Saskia Kemperman waren dat: Pieke Stuvel, Angelique Janssen en Roos van Put. Van elk atelierbezoek maakte ik ook een filmpje. Die zijn nu allemaal te zien op de site van Zin .