Een opvallend halssieraad

De ontwerper

Tijdens Sieraad Art Fair in Amsterdam zag ik dit opvallende halssieraad voor het eerst, het blijkt een ontwerp van Xenia Walschikow. Ik was meteen onder de indruk van haar bijzondere collectie. Ik wilde het heel graag eens passen en kwam met de ontwerpster in gesprek. Xenia: “Ik ben geboren in Rusland, toen ik 8 jaar was zijn mijn ouders verhuisd naar Duitsland. In 2003 ben ik naar West Australië verhuisd om er International Business te studeren. Na mijn studie heb ik meer dan 10 jaar gewerkt in Marketing/Management. Gaandeweg had ik mijn liefde voor moderne sieraden ontdekt. Toen ik 32 was besloot ik om het roer om te gooien. Voor mijn gevoel was het nu of nooit, ik wilde creatief bezig zijn. We verhuisden naar Engeland (geboorteland van mijn man) waar ik gestudeerd heb. Op m’n 35ste had ik m’n Masters in Jewellery Design and Related Products op zak. Ik heb nu een eigen studio in Birmingham, waar ik niet alleen ontwerp, maar ook les geef.

Een opvallend halssieraad

Xenia Walschikow.

Een grove penseelstreek

“Mijn inspiratie haal ik vooral uit schilderijen, objecten en installaties. Ik bezoek veel galeries en musea en bestudeer vooral de details van werken. In mijn eerste collectie focuste ik op details van penseelstreken in de decoratieve kunst. Zoals deze gebruikt worden op de de iconische serviezen Khokhloma dishes uit Rusland. Het zijn door de natuur geïnspireerde motieven, ik gebruik ze om mijn drie dimensionale ‘grove penseelstreek’ sieraden te maken.”

Voor alle leeftijden

“De kleuren die ik voor mijn werk kies zijn levendig, sterk, diep en helder. Ik hou van ultramarijn blauw en een levendige blauw-violet. Ik denk dat het te maken heeft met mijn verhuizing naar het vaak grijze en donkere Engeland. Ik mis de heldere kleuren en zon. Voor mijn kleding kies ik vaak wit, grijs, zwart en marineblauw. Kleding waarbij opvallend gekleurde sieraden goed tot hun recht komen. Ik ben heel erg geïnteresseerd in mode en houd van nieuwe, edgy ideeën en materialen. Bijvoorbeeld van Maggie on the rocks en Kleidersachen. Ik heb geen een mode-icoon als zodanig, maar ik volg graag mensen die een interessante stijl hebben, zoals Iris Apfel of Accidental Icon. Geweldig vrouwen, van bijna 100 en 60! Ik hoop van harte dat ik zo stijlvol en fantastisch kan worden als deze vrouwen. Sieraden kunnen daarbij een grote rol spelen, op elke leeftijd trouwens. Draag vooral iets wat jezelf mooi vindt.”

Amsterdam

“Ik zou heel graag dit jaar weer naar de Sieraad Art Fair komen. Het is een fijne beurs, Amsterdam is een leuke stad en de organisatoren zijn bijzonder aardig en behulpzaam. Ik begin nog maar net, dus ik ben op zoek naar galeries die mijn werk willen vertegenwoordigen. Tot die tijd kunnen mensen contact met mij opnemen als ze geïnteresseerd zijn. Ik werk ook op bestelling voor het geval iemand bijvoorbeeld een (hals)sieraad in een andere kleur wil.”

 

Ik heb het sieraad gecombineerd met een culotte van Dries van Noten (tweedehands) en een zwart shirt van Sandwich met vestje van Aziz Bakkaoui. Ik vind het een kleurrijk begin van het nieuwe jaar. De laarsjes heb ik al zolang, dat ik niet meer kan zien welk merk erin staat, netkousen Wolford, bril Frances Klein. De foto’s zijn gemaakt door Gaston Wals.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This