Ellen Le Roy Lopes Cardozo: thuis in het Amstelhuis

Ellen voelt zich nu thuis in het Amstelhuis

In juni 2016 ontmoette ik Ellen Le Roy Lopes Cardozo voor het eerst. Een elegante dame, mét hoed, destijds ondersteund door twee vrienden, want herstellende van een hernia. Tijdens de opening afgelopen juni van de expositie van Puck&Hans zag ik haar opnieuw. Als eregast dit keer, maar wel in een rolstoel. Ellen blijkt eind vorig jaar in Amsterdam te zijn aangereden door een scooter.

 

EllenLeRoy

Foto gemaakt door Guillaume Ehrenfeldt tijdens de opening expo Puck&Hans

Toen ik haar de eerste keer ontmoette was er niet zoveel tijd om te babbelen, maar nu ik ben van harte welkom in haar nieuwe thuis, het Amstelhuis. Ze heeft er een eigen appartement en wordt er goed verzorgd. Inmiddels voelt ze zich thuis in het Amstelhuis, op een prachtige plek in Amsterdam.

Styling

Ellen (1942) : “Na mijn Schoeversopleiding heb ik eerst een tijd in New York gewerkt als ‘mothers help’. Toen ik terugkwam in Nederland heb ik o.a. als secretaresse gewerkt voor uitzendbureaus. Maar ik was altijd al geïnteresseerd in mode en zo kwam ik terecht in de winkel van Puck&Hans. Daarna heb ik ruim 10 jaar gewerkt voor Reflections, waar ik ook verantwoordelijk was voor de inkoop. Daarvoor bezocht ik modeshows onder andere in Parijs. Een spannende tijd, maar het allerleukst voor mij bleef toch het adviseren en stylen van mensen.”

Ellen Le Roy Lopes Cardozo: thuis in het Amstelhuis

Japanners

“Ik had een mooie collectie kleding in m’n kast: Dries van Noten, Jean Paul Gaultier, Donna Karan. En ontwerpen van Japanners die voor mij toch de kroon spannen: Issey Miyake, Comme des Garçons en Yohji Yamamoto. Jammer genoeg kan ik het allemaal niet meer dragen en ik heb er hier de ruimte niet meer voor om het te bewaren. Maar m’n kleindochter en een paar vriendinnen zijn er heel blij mee. En er zijn wat stukken bij het Amsterdam Fashion Institute ondergebracht. Natuurlijk heb ik wel wat bewaard, zoals mijn mooiste shawls en deze tas van Issey Miyake. En een paar jassen, waaronder de jas van Dries van Noten die ik de vorige keer aanhad toen ik je ontmoette.”

Ellen Le Roy Lopes Cardozo: thuis in het Amstelhuis

Hoeden

“Ik heb altijd veel hoeden gedragen. Maar als ik nu naar buiten ga, word ik in een rolstoel gereden, daarom draag ik geen hoeden meer. Ik word overigens nog steeds met enige regelmaat gefotografeerd, vooral door jonge mensen. Die zijn vaak verbaasd dat ik make-up op heb! Dat verbaast mij dan weer, want waarom zou je je niet meer opmaken als je in een rolstoel zit. ”

Ellen Le Roy Lopes Cardozo: thuis in het Amstelhuis

Deze foto maakte ik van Ellen in 2016, ze draagt een hoed van Mirjam Nuven.

 

Ellen Le Roy Lopes Cardozo: thuis in het Amstelhuis

“Deze hanger kan open. Vroeger werden deze gedragen door mannen als ze op reis gingen. Er werd een stukje gember ingestopt, te gebruiken tegen scheurbuik.”

Tips

Mijn belangrijkste tips zijn:

* Zorg dat je altijd lekker ruikt.
* Draag goed ondergoed, een goede bh is heel belangrijk.
* Bekijk ook je achterkant goed voordat je de deur uitgaat.
* Je haar moet goed zitten, zoniet, zet dan een hoed op

Ellen Le Roy Lopes Cardozo: thuis in het Amstelhuis