Erica Pach is imago adviseur én deelt haar tips

Erica Pach is imago adviseur, ze heeft haar eigen bedrijf Be-your-best. Ze is geboren in Hongkong (1951) en woont nu in Zaandam. Ze deelt haar tips!

Wat doet een imago adviseur?

Erica: “Toen m’n carrière als secretaresse en communicatieadviseur een jaar of tien geleden (noodgedwongen) stopte, besloot ik iets heel anders te gaan doen. Interesse in mooie en stijlvolle kleding heb ik van jongs af aan meegekregen. Ik heb daarom de opleiding tot imago adviseur gevolgd en ben voor mezelf begonnen. Ik geef nu persoonlijk kleding- en kleur advies aan vrouwen en mannen. Maar ook trainingen en workshops aan groepen. Als imago adviseur spreek je over iemands uitstraling, niet alleen over kleding. Dus je kijkt naar kleding, maar ook naar lichaamstaal, de kleuren die iemand draagt. Toen ik begon was het heel belangrijk om te kijken wat past er bij iemands figuur, nu is veel meer de vraag wat past bij iemand als mens.”

Hoe omschrijf je je stijl?

“De beste omschrijving lijkt me ‘klassiek met een twist’. Mijn kledingstukken zijn tamelijk klassiek en bij voorkeur heel kleurrijk. Sinds ik als imago adviseur werk heb ik veel geleerd, ook over m’n eigen stijl. Ik ben me sinds die tijd extravaganter gaan kleden. Vroeger droeg ik hoedjes, maar voelde me er eigenlijk wat ongemakkelijk bij, misschien durfde ik in die tijd nog niet echt op te vallen.Tien jaar geleden ben ik opnieuw begonnen met hoeden dragen, ik droeg echt iedere dag een hoed. Ik vond het toen ineens leuk. Dat veranderde weer toen ik een bril kreeg, ik kon het niet zo goed met elkaar combineren. Misschien komt het door m’n andere montuur, maar de laatste tijd draag ik weer vaker hoeden.”

imago adviseur Erica-Pach deelt tips | MisjaB.nl

Accessoires

“Accessoires in het algemeen zijn een belangrijk onderdeel van m’n garderobe. In mijn werk wil ik ook graag laten zien hoe ik dingen combineer. Je kunt met name met kleuren en accessoires veel doen. Dus hoeden, kousen en sieraden zijn belangrijke items in m’n garderobe. En schoenen natuurlijk, vooral die van Jan Jansen, dat is mijn favoriete ontwerper. Ik heb veel schoenen van hem in m’n kast. Als ik sieraden draag, moeten ze niet te groot zijn en niet teveel. Fijntjes, zodat het past bij m’n postuur. Ik heb veel bewondering voor Iris Apfel, maarik zou zelf nooit zoveel ‘schmuck’ gebruiken. Ik wil geen kerstboom zijn, het past ook niet bij mij. Handtassen gebruik ik niet, op de een of andere manier kan ik er niet mee overweg. Wat ik mee wil nemen past er nooit in, dan zou ik een rugzak mee moeten nemen. Puntje van ergernis trouwens van m’n partner, die vind dat ik er iets aan moet doen.”

Erica Pach is imago adviseur én deelt haar tips

In deze combinatie voel ik me heel lekker. Toen ik eens naar een verjaardag in een dorp in Noord Holland ging, droeg ik dit ook. Westfriezen zijn een dergelijke outfit helemaal niet zo gewend, maar dat kon me niks schelen. Ik kreeg toch complimentjes.

 

Charleston

“De leukste mode vind ik de tijd van de Charleston jurkjes (de jaren 30) tot aan het begin van de jaren 60. De tijd dat men nog echte mooie jurkjes en hoedjes droeg. Ik koop veel vintage, dat heb ik altijd gedaan vanaf het moment dat ik in Amsterdam kwam wonen. In de jaren 70 was dat erg in. Nu is het moeilijker om echt mooie dingen te vinden die ook nog eens betaalbaar zijn. Ik ga alleen nog maar binnen in winkels waar ik weet dat ik daar iets aparts vind. De rest sla ik over. Buiten de Randstad kun je in een vintage winkel soms voor een appel en een ei nog iets moois vinden. Ook in het buitenland trouwens: Londen is fantastisch qua vintage. In Brussel heb ik onlangs een rood jasje van Alain Manoukian gekocht. Ik bewaar heel veel kleding, omdat ik een klassieke stijl heb, kan dat ook. Ik doe er heel lang mee.”

Erica Pach is imago adviseur én deelt haar tips

Tips van een imago adviseur

De kans om tips van een professional te krijgen laat ik natuurlijk niet aan me voorbijgaan:


-Belangrijk is dat je horizontale lijnen vermijdt, zeker als je niet zo groot bent. Want daardoor zie je er al snel klein en gedrongen uit. De kleding die ik vandaag aan heb is een mooi voorbeeld. Bij deze zeegroene rok (die overigens van m’n moeder is geweest) met het paarse vest, draag ik zeegroene kousen. Als ik er paarse kousen bij zou dragen lijken mijn benen afgehakt. Dus ga ik door in zeegroen. 

-Als je een leuke (nieuwe) combinatie hebt bedacht, maak er dan even een fotootje van. Op die manier kun je het makkelijk ‘onthouden’.

-Je raakt wel eens een oorbel kwijt, nou dan draag je die ene die je nog hebt. Of je combineert ‘m met een andere.

Erica organiseert in november 2017 weer een kleuren workshop op lokatie: in Marrakech. Een betere plek om veel over kleuren te leren kun je je niet voorstellen! Lijkt me fantastisch om met gelijkgestemden zo’n kleurrijke stad te leren kennen. Om zo ook je kennis over het gebruik van verschillende kleuren in je garderobe te verbreden. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Be your Best!