Door Elly van Zutphen

Breng je binnenkort een bezoek aan Londen, dan is een bezoek aan het Victoria & Albert museum meer dan de moeite waard. Tot 18 november is hier de expositie Frida Kahlo: Making Herself Up te zien. Ik bewonder deze bijzondere vrouw, die ondanks enorme tegenslagen in haar leven zoveel kracht heeft getoond, die onder andere het vrouwelijk zelfportret in de spotlights heeft gezet. De ‘selfies’ van de Kim Kardashian’s van deze wereld vallen hierbij in het niet.

Frida Kahlo: Making Herself Up

De expositie is gebaseerd op het vinden van een enorme hoeveelheid kleding en persoonlijke bezittingen die in 2004 gevonden zijn in het huis Casa Azul (het blauwe huis) in Mexico waar zij het grootste gedeelte van haar leven woonde en werkte. Deze schat bleef tot 50 jaar na haar overlijden (1954) hier verborgen en wordt voor het eerst buiten Mexico aan het publiek getoond.

Een ode aan Mexico

Een overweldigende hoeveelheid spectaculaire kleding, tezamen met de schilderijen, foto’s en tekeningen van zelfportretten waarin zij deze kleding draagt wordt werkelijk schitterend tentoongesteld.

Volkskunst

De bezoeker krijgt de kans om diep in het leven van Frida te duiken. Haar werk van na de Mexicaanse revolutie waarbij je ziet dat kunstenaars zoals zij, de Mexicaanse kunst omarmen. Frida en Diego Rivera werden geïnspireerd door pre-Columbiaanse kunst en hedendaagse inheemse culturen. Ze verzamelden aardewerk, speelgoed en andere vormen van volkskunst. En ze respecteerden de feestelijke Mexicaanse tradities. Op foto’s en zelfportretten was Frida vaak flamboyant gekleed in kleurrijke Mexicaanse of Guatemalaanse kledij. Hiermee toonde zij haar bewondering voor haar afkomst.

Als je van mode en kunst houdt en je graag laat inspireren is deze expositie een reisje naar Londen beslist de moeite waard.