expositie Gabrielle - Coco - Chanel in Parijs |

Expositie Gabrielle – Coco – Chanel in Parijs

Liefhebbers van mode tentoonstellingen en met name van het werk van Coco Chanel ga ik een beetje blij maken met (misschien) een dode mus. Er is namelijk een geweldige (eerste) overzichtstentoonstelling samengesteld in Palais Galliera in Parijs. Het is een expositie over de ontwikkeling van haar stijl, de kenmerken van haar werk en haar aandeel in de modegeschiedenis.

Interview

Mode journaliste Cécile Narinx was namens de Volkskrant uitgenodigd voor de opening in oktober 2020 en interviewde ook curator Miren Arzalluz. Haar verhaal daarover werd even ‘on hold’ gezet. Cécile Narinx schrijft daarover: “Zo feestelijk als de tentoonstelling opende, zo stilletjes ging ze kort daarna weer dicht, toen de tweede lockdown van kracht werd. Het interview met kunsthistoricus Arzalluz (43, geboren in Bilbao, opgeleid in Londen en gespecialiseerd in haar legendarische landgenoot Cristobal Balenciaga) moest even de ijskast in. Tot nu: afgelopen zondag (red.10-1-2021) was het vijftig jaar geleden dat Gabrielle Chanel stierf. Dat, en de hoop dat Galliera snel weer open gaat, is een mooie aanleiding om er nu alsnog over te schrijven.”

De expositie is nog te zien tot en met 14 maart 2021. Maar jammer genoeg is het museum nog steeds tot nader order gesloten. Toch wil ik graag het verhaal delen dat Cécile Narinx erover schreef. Want wie weet is er begin maart wél weer gelegenheid om naar Parijs te gaan. En kunnen we dankzij haar interview goed voorbereid op pad. Zoniet hebben we nog de belofte dat deze tentoonstelling daarna ‘op reis’ gaat.

Lezing Vrije Academie

Naar aanleiding van deze expositie verzorgt de Vrije Academie ook een online lezing. Deze wordt gegeven door Carien Kanters op zondag 21 maart 2021 van 15:00 uur tot 16:00 uur.

Ik heb al meerdere online lezingen bijgewoond, zoals die over Pierre Cardin en de lezing over Vintage Fashion. Het is een fantastische oplossing zolang we nog zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Heerlijk vanuit je makkelijke stoel op je eigen computer of laptop meeluisteren. Ook voor deze lezing mag ik mijn volgers een korting aanbieden van 10%. Vrije Academie en gebruik de code: MISJA-CHANEL

Ik luister mee op 21 maart. Mocht er later dit jaar tóch nog gelegenheid zijn om naar de tentoonstelling te gaan – in Parijs of in een andere stad – ben ik er in ieder geval op voorbereid.

Catalogus

Er is ter gelegenheid van deze tentoonstelling uiteraard ook een catalogus gemaakt. Voor degene die niet kan wachten: deze (hardcover) catalogius is nu al in voorraad bij Bol.com  De prijs is € 44,32.

Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto, t/m 14 maart, Palais Galliera, Musée de la Mode de la Ville de Paris

 

.