Fashion is fun door Edith Dohmen, een boek vol tips en weetjes

Fashion is fun door Edith Dohmen, een boek vol tips en weetjes

Edith Dohmen is styliste. Ze werkt als freelance modestilist voor verschillende tijdschriften en als zelfstandig stijladviseur. Ze geeft o.a. workshops en trainingen bij modemerken en aan personeel in winkels. Haar motto: “Be unique”. Onder de naam Style has no size is ze heel actief op Instagram met maar liefst twee accounts: Fashion is fun en onder haar eigen naam: Edith Dohmen. Het is haar overtuiging – en is daar zelf  een voorbeeld van – dat je er in elke maat goed uit kunt zien. Voor mijn boek Oog voor Stijl heb ik haar ook als expert op het gebied van iets grotere maten geïnterviewd. Edith: “Schoonheid zit niet in een maat of bepaalde leeftijd. Dat heb ik al vroeg geleerd, omdat ik – net als mijn moeder – een wat groter postuur heb. Ik heb nooit gemerkt dat mijn moeder onzeker was over haar figuur en ze heeft nooit een dieet gevolgd. Toch zag ze er altijd fantastisch uit. Toen ik als styliste werkte was het voor mij altijd vanzelfsprekend om voor modereportages in tijdschriften niet alleen met professionele jonge, slanke modellen te werken maar ook met doorsnee lezeressen van alle leeftijden en met verschillende maten”. Daarom: Fashion is fun, ongeacht je maat en leeftijd.

 

De moderegels

Het boek bestaat – naast een uitgebreide introductie van Edith waarin ze vertelt hoe ze een echte fashionista is geworden – uit 8 hoofdstukken. Waaronder: De moderegels, Ontdek je stijl, De impact van kleding, Jouw kledingkast en Shoppen. In De moderegels lees ik: “Voor mij is zelfacceptatie het allerbelangrijkste. Als jij lekker in je vel zit en je goed voelt, zul je ook meer verschillende stijlen durven dragen en je veel minder aantrekken wat de mode industrie je oplegt.” De quote van Katherine Hepburn bij deze geweldige illustratie (van Floortje Selis) zegt genoeg: ‘If you obey all the rules, you miss all the fun‘.

Combineren kun je leren

Ook Edith is ervan overtuigd dat je kunt leren combineren. Door te experimenteren en te kopiëren. Door haar werk als styliste heeft Edith zelf ook geleerd goed te combineren, omdat ze het heel vaak heeft gedaan. Edith: “Het gebeurde vaak dat ik er tijdens het stylen achter kwam dat er toch nog iets ontbrak. Ik miste dan nog de perfecte top. Of een extra laagje zoals een lang vest, een blazer of een jas. Of iets kleins als een accessoire; een ring, ketting of zonnebril. Dan ging ik opnieuw shoppen om het helemaal af te maken.”

Shoppen

Volgens Edith moet je eigenlijk geen doel hebben als je gaat winkelen. Want we weten allemaal dat niets zo frustrerend is dan met lege handen thuiskomen omdat je op zoek bent naar iets specifieks. Dus laat je verrassen. Een gouden tip van Edith: “Neem de tijd om door de rekken te struinen. Pas niet alleen de items waarvan je meteen al ziet dat het jouw smaak is. Probeer nieuwe kledingstukken, een andere kleur dan je gewend bent of een bepaalde print. Misschien word je wel verrast in het pashokje. En als het toch niks is trek je het gewoon weer uit.”

Style has no size

Fashion is fun is een boek met tips voor alle leeftijden, niet specifiek voor 50 plussers. Maar zeker ook voor vrouwen met een maatje meer. Want een van de bekendste uitspraken van Edith is

Style has no size

Fashion is fun (€ 22,99) is te koop via de boekhandel, maar uiteraard ook te bestellen via Bol.com