Fashion quotes van Diane Vreeland

 

Onlangs zag ik bij een expositie over modefotografie in Schloss Moyland in Bedburg-Hau (in de buurt van Kleef) voor het eerst de documentaire The Eye Has to Travel (2011). Deze documentaire geeft een inkijkje in het leven van Diana Vreeland; een invloedrijke moderedacteur, visionair en een fascinerende dame. Diane Vreeland werd geboren in Parijs (1903), waar ze – gezien deze uitspraak – ook heel trots op was:

‘The first thing to do is arrange to be born in Paris. After that, everything follows quite naturally’

Het gezin Vreeland verhuisde niettemin aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar de VS. Diane Vreeland werkte er onder meer voor de modetijdschriften Harper’s Bazaar en Vogue. Grote bekendheid kreeg Vreeland door haar rubriek Why do’t you in Harper’s Bazaar. waarin ze originele mode- en lifestyle tips gaf. Van 1963 tot 1971 was zij hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue.  Aansluitend was Vreeland adviseur van het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art. Diana Vreeland overleed in 1989 in een ziekenhuis in New York City.

Schloss Moyland | MisjaB

Middenmoot

Harper’s Bazaar interviewde in 2016 haar kleinzoon Alexander ter gelegenheid van de lancering van de parfumlijn ‘The Diana Vreeland Outrageous collection’. Alexander: ‘Het goede leven is het leven waar jij naar streeft, en wat je zelf creëert. Mijn grootmoeder had haar eigen vorm van feminisme, niet dat kwade ervan, maar het mooie, inclusief mooie kleding. Een van haar uitspraken:

‘Wees óf de beste, óf de slechtste student, de middenmoot is boring.’

Op zoek naar meer van haar fashion quotes kwam ik er ook een over leeftijd tegen. Leeftijd was voor Diana Vreeland helemaal niet interessant.

Dit is ook een van haar bekende uitspraken:

‘I have a terrible time remembering exactly when my birthday is. Age is totally boring…’

 

Volgens mij illustreert de Nederlandse Jos Berry bij uitstek dat leeftijd inderdaad niet belangrijk is. Deze foto in haar Parijse patio maakte ik voor mijn boek Oog voor Stijl..

 

Over ongepoetste schoenen

Hier heeft Diane Vreeland wel een punt. Alhoewel… overdrijven lijkt haar middle name, het eind van de beschaving?

‘Unshined shoes are the end of civilization.’

Over stijl

Bij deze quote dacht ik onmiddellijk aan Ingeborg die ik al vaker heb gefotografeerd. Altijd als ik haar tegenkom is het een verrassing om te zien welke combinatie ze draagt. Deze foto maakte ik een paar jaar geleden tijdens de Paris Fashion Week, voorafgaand aan de show van Christian Wijnants.

‘Style, all who have it share one thing: originality’

Fashion quotes van Diane Vreeland

 

Over jeans

Eerlijk gezegd ben ik het niet helemaal met haar eens voor wat betreft deze uitspraak. Jeans zijn inderdaad (soms) mooi, praktisch en handig om er in ieder geval eentje van in je garderobe te hebben. Maar of ze nou het allermooist zijn waag ik te betwijfelen.

‘Blue jeans are the most beautiful things since the gondola’

 

Fashion quotes van Diane Vreeland

Over de kleur rood

Rood is inderdaad een kleur die niet gauw verveelt. En er zijn zoveel schakeringen rood, dat er voor iedereen wel een afgeleide tint bijzit die mooi staat.

‘I can’t imagine becoming bored with red. It would be like becoming bored with the person you love ‘

 

 

Laten we deze quote vooral goed in onze oren knopen:

‘You don’t have to be born beautiful to be wildly attractive’

Ik zou eraan toe willen voegen: …en je hoeft ook niet per sé in Parijs geboren te zijn !

Meer quotes over mode en stijl vind je hier