7-10-2022

Fashionweek Parijs 2022: Dries van Noten

Woensdag 28 september 2022 heb ik in Parijs tijdens de Fashionweek foto’s gemaakt bij de lokatie van de show van Dries van Noten. Binnen werd voor genodigden de voorjaars/zomer collectie 2023 geshowd. Door de pandemie was het even geleden, de laatste keer dat ik er was in 2019. Ik vind het heerlijk om buiten foto’s te maken van de genodigden, inkopers en pers. Minpuntje dit keer was de gekozen lokatie, in ieder geval voor alle fotografen die zich verzamelden. Er was heel weinig ruimte voor de ingang van het gebouw. Waar voorgaande jaren gasten noodgedwongen buiten nog even moesten wachten, omdat de deuren pas net voor aanvang werden geopend, werden gasten nu door het ruimtegebrek meteen bij aankomst uitgenodigd om naar binnen te gaan. Daardoor was er dus weinig gelegenheid om foto’s te maken. Deze dame – onmiskenbaar in DvN outfit – was een van de weinigen die gelegenheid vond om te poseren.

Het prachtig gemaakte ‘collier’ dat ze draagt is uit de herfst/winter collectie van 2022 en ligt dus nog in de winkels.

Drie vrouwen die meewerkten aan de show. In het midden sieraden ontwerper Saint Louis Paris.

Van alle leeftijden

Dit jaar heb ik – door genoemde beperkingen – mijn voorkeur om uitsluitend 50 plussers te fotograferen – losgelaten. En ook omdat ik veel jongere mensen zag die mij inspireerden.

Bekend en minder bekend

Fashionweek Parijs 2022: Dries van Noten

Altijd leuk om een bekende tegen te komern in Parijs. Mode journalist Milou van Rossum (o.a. NRC), stijlvol als altijd, met prachtige laarzen en een kleurrijke tas van Marni. Milou bezoekt bijna alle shows tijdens deze fashionweek.

Ik ken haar niet persoonlijk, maar kom haar vaker tegen bij shows: Linda Fargo, senior vice-president van het modebureau en directeur damesmode en winkelpresentatie voor het warenhuis Bergdorf Goodman in New York City. Detail: bodywarmer over haar colbert, met daaronder een iets langere blouse. En natuurlijk haar piekfijn geknipte bob.

Dit is de Japanse modejournalist Minako Norimatsu. Zij woont en werkt in Parijs en is naast journalist ook stylist en consultant. Ik ontdekte haar naam door in te zoomen op de uitnodiging in haar hand. (Geleerd van de fotograaf die minister Ollongren fotografeerde met in haar hand de tekst ‘functie elders’.)

 

De mannen

Jammer dat ik net niet op deze envelop kon inzoomen. Het zou een broer van Dries van Noten kunnen zijn.

Fashionweek Parijs 2022: Dries van Noten

Dit is de Italiaanse modejournalist Angelo Flaccavento. Hij is groot fan van Issey Miyake, zoals je hier ook kunt zien. Opvallend dat ik deze middag meer mannen met blote benen gesignaleerd heb, terwijl het niet zo warm was:

Kijk eens wat een prachtige rok deze man draagt: ik moest er nog een detailfoto van maken!

Wat een stijlvolle verschijning met opvallende parelketting. Op mijn vraag wie de ontwerper hiervan is krijg ik als antwoord: “Van Vivienne Westwood, ik ben groot fan van haar.”

Laatkomers

Dit is de Amerikaaanse Lynn Yaeger uit  New York, zij werkt als moderedacteur o.a. voor Vogue en Vogue.com. Vogue: “Als ze niet over mode schrijft, is ze overal ter wereld op rommelmarkten te vinden”  Het was heel sneu dat Lynn nét iets te laat arriveerde. De hekken waren al gesloten en de beveiligers waren niet te vermurwen om haar alsnog binnen te laten. Uiteindelijk nam ze het sportief op en zei: “Het is natuurlijk mijn eigen schuld.”

Ook deze dame kwam nét iets te laat aan, wat een pech!

De collega fotografen

Er zijn inderdaad altijd heel veel fotografen, sommigen zijn echt heel erg goed en origineel gekleed. Dus zeker ook de moeite waard om vast te leggen.

Fashionweek Parijs 2022: Dries van Noten

Wat een leukerd, let op zijn Tabi laarzen van Maison Martin Margiela.

Terwijl ik in gesprek was met haar vriendin maakte sieraden ontwerper Saint Louis Paris deze foto voor haar Instagram account.

De modellen

Na afloop van de show komen naast de bezoekers ook de modellen in hun eigen kleding naar buiten. Vaak haastig en op weg naar een volgende afspraak. Het zijn echt prachtige vrouwen. Opvallend is – ook te zien in de video van de show – dat ze divers zijn qua huidskleur, maar wat figuur en leeftijd betreft lijken ze allemaal op elkaar. Heel erg jammer dat de goede voornemens van een paar jaar geleden inmiddels verdampt zijn. Ik vind het heel spijtig dat er én geen ‘maatje meer’ modellen meelopen én geen ‘iets’ oudere modellen. Terwijl ik denk dat juist die laatste groep de grootste kopers zijn van de kleding van Dries van Noten. In 2017 was het een trend en liepen ouderen met veel succes mee op de catwalk tijdens de Fashionweek. Nu gebeurt het sporadisch. Ik las bijvoorbeeld dat zangeres Cher (1946) deze FW op de catwalk te zien was bij de show van Balmain. Maar helaas, het heeft (nog) niet tot een structurele verandering geleid.

Fashionweek Parijs 2022: Dries van Noten

Dit model gaf zelfs – met haar gitaartje of ukelele – een kleine performance na afloop

Fashionweek Parijs 2022: Dries van Noten

Op de site van Elle las ik hoe zorgelijk het is dat we terugkeren naar de tijd van size zero: “In de afgelopen jaren heeft de mode-industrie vooruitgang geboekt in de richting van meer inclusiviteit, niet alleen op het gebied van lichamen, maar ook van leeftijd en ras. Nu worden er echter steeds meer zorgen uitgedrukt over hoeveel mensen in de modewereld dit minder als een permanente verandering en meer als een trend zouden beschouwen met een vervaldatum.”

Al met al heb ik ervan genoten om weer in m’n eentje (met camera) in Parijs te zijn en had de volgende dag alle gelegenheid om naar de expositie over Schiaparelli te gaan.

Wil je meer beeld zien van Fashionweeks? Kijk dan hier of naar Milaan.