Festival Masterly The Hague
In Den Haag gebeurt het, zeker in de maand september bruist de stad van festiviteiten met koninklijke allure. In aanloop naar Prinsjesdag – op 17 september – is er een Prinsjes Hatwalk op zaterdag 14 september. Gevolgd door Festival ‘Masterly The Hague’ van 19 – 22 september. 2019. Een week logeren in Hotel Des Indes – of op een iets eenvoudiger adres – zou daarom nog niet zo’n gek idee zijn.
Van 19 – 22 september
Masterly The Hague is een nieuw jaarlijks terugkerend festival. Historische schilderijen worden gecombineerd met speciaal voor de gelegenheid gemaakte werken van hedendaagse ontwerpers, kunstenaars en fotografen. Het is voor de tweede keer dat dit festival in Den Haag wordt georganiseerd. Van 19 – 22 september is nieuw Dutch Design te zien van hedendaagse ontwerpers samen met hun Muze, het historische schilderij dat hen voor dit ontwerp inspireerde. De designers zelf zijn aanwezig en zijn aanspreekbaar voor het publiek. Ze geven hun visie op de historische schilderijen. Ze laten de bezoekers door hun ogen kijken. De bezoekers van Masterly The Hague beleven zo een ontdekkingstocht naar schoonheid en vakmanschap.
Verschillende locaties
Lange Vijverberg 14, 15 en 16 tonen de collecties van kunstverzamelaar Dr Abraham Bredius en van schilder Cornelis Kruseman en schilderijen afkomstig uit particuliere collecties. Vorig jaar bleek dat deze drie monumentale panden aan de Lange Vijverberg de grote stroom van bezoekers bijna niet aankon. Daarom is er dit jaar uitbreiding met een extra locatie. Het voormalige Restaurant Royal aan het statige Lange Voorhout zal speciaal tijdens het festival zijn deuren openen.
Feest
Alle zalen in de vier schitterende panden ademen de sfeer van feest. We zien portetten van prinsen en prinsessen, prachtig uitgedoste dames, extravagant geklede heren en overdadig gedekte tafels. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margarita de Bourbon de Parme, Hester van Eeghen, Fransje Killaars en vele andere Dutch Designers ontwierpen speciaal voor dit festival fonkelende juwelen, luxe tassen, goudleren kamerschermen en glanzend aardewerk. Al hun ontwerpen worden getoond naast de historische schilderijen in een sprookjesachtige setting, gestileerd door Maarten Spruyt.
Paleis Huis ten Bosch
De Haagse schilder Jan ten Compe schilderde meer dan 250 jaar geleden – als eerste na een grondige verbouwing – Paleis Huis ten Bosch. Kortgeleden namen koning Willem Alexander en zijn gezin hun intrek in dit Haagse Paleis. Het schilderij, dat in privébezit is, zal nu voor het eerst openbaar getoond worden. Samen met de ontwerpen die Bibi Smit, Veld en Vaas, Orange or Red en Meisterwerke hierop inspireerden.
Curator Nicole Uniquole ontvangt dit jaar een belangrijke gast: De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. De oudste academie in Nederland brengt jaarlijks nieuwe modeontwerpers voort. Op verzoek van Masterly The Hague gaf de KABK studenten de opdracht een interpretatie te geven op de rijkdom van kleding op de Oranje-Naussau schilderijen uit de Hoogsteder Museum Stichting. Een jaar lang werkten studenten aan de kostuums, die allemaal tijdens het festival te zien zullen zijn.
Tickets zijn al verkrijgbaar.
Ik ben heel erg benieuwd, dus zal er dit jaar zeker bij zijn. Wie weet treffen we elkaar!