Fong Leng expositie Morren Gallerie in Amsterdam

In stijl

Afgelopen zaterdag was de feestelijke opening van de expositie van Fong Leng A Fusion of Fashion and High Art. De Chinees-Nederlandse mode ontwerpster Fong Leng (voluit Fong Leng Carla Maria Tsang) wordt dit jaar 80. Haar gasten moesten er even op wachten, maar de stijlvolle entree van Fong Leng maakte dat meer dan goed. Ze arriveerde in een vintage, goudkleurige Rolls Royce, samen met haar twee (royaal formaat) honden. Fong Leng is vooral bekend geworden door haar kleurrijke en extravagante ontwerpen (voornamelijk mantels) vanaf begin jaren zeventig. Mathilde Willink was een van haar bekendste klanten. De ontwerpen leken dan ook op haar lijf geschreven.

 

Fong Leng expositie Morren Gallerie Amsterdam

Oog voor detail is uiteraard een van de sterke punten van deze bijzonder getalenteerde vrouw.

 

Interieur

De afgelopen jaren heeft Fong Leng zich voornamelijk toegelegd op toegepaste kunst: imposante wandkleden van suède, bont en leren appicaties. Maar ook banken en verlichting. Daarnaast ontwierp ze een serie robuuste halskettingen met antieke motieven, maar wel eigentijds. Een overzicht van dit werk is tijdens deze expositie te zien.

Boek

In verschillende musea is haar werk te bewonderen. Het Centraal Museum in Utrecht nam in 1975 als eerste een ontwerp van Fong Leng op in de collectie: de Straalmantel. Er zijn inmiddels meerdere musea die werk van haar hebben gekocht, binnenkort zal haar werk ook te zien zijn in museum More in Gorssel. Mode journaliste Milou van Rossum werkt inmiddels aan een boek over Fong Leng. Milou: “Ik liep al langer met dit idee rond. Omdat het werk van Fong Leng zo goed is en zo invloedrijk. En omdat ze een heel bijzondere vrouw is, die altijd haar eigen weg is gegaan – en gaat.”

We moeten nog even geduld hebben, het boek zal in 2019 verschijnen bij uitgeverij Lebowski..

 

MisjaB.nl2-IMG_0989

Fong-Leng | A Fusion of Fashion and High Art in Morren Galleries, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Het is nog niet bekend hoe lang de expositie duurt.

 

Fong Leng exposite Morren Galleries Amsterdam

Uiteraard heb ik van de gasten tijdens deze opening ook foto’s gemaakt, binnenkort zijn deze snelle kiekjes te zien op mijn blog.

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]