Geke Westenberg: "Mijn galerie is één en al kleur..."

Geke /westenberg: “Mijn galerie is één en al kleur…”

Geke Westenberg (1952) ontmoette ik tijdens de Kunst RAI in Amsterdam. Geke heeft tijdens die dagen niet heel veel tijd om gefotografeerd te worden, maar zodra haar assistent zich meldt, spurten we samen naar het dak van de RAI. Daar vinden we een geschikte plek om foto’s te maken, onder het toeziend oog van de bewakers. Geke is meer dan 37 jaar geleden samen met haar man verhuisd vanuit Drenthe naar Friesland en in Harlingen zijn ze samen Galerie de Vis begonnen. Geke: “Helaas is mijn man inmiddels overleden, vanaf die tijd run ik de galerie in m’n eentje.”

Geke Westenberg: "Mijn galerie is één en al kleur..."

Kleur

“Ik ben vrolijk van aard, dat komt tot uiting in mijn kleding én in mijn galerie. De kleuren uit de natuur zie ik terug in schilderijen. Mijn galerie is één en al kleur, en zo ben ik elke dag omgeven door de prachtigste vormen en kleurencombinaties. Als kind was ik graag buiten. Vroeger leek alles zo fijn oneindig. We woonden aan de rand van de stad en daar, bij de spoorsloot en het zandveld achter ons huis, heb ik een prachtige jeugd gehad. Ik plukte bloemen in het weiland en maakte ‘spiegeltjes’ door met gebogen boomtwijgjes spinnenwebben te ‘oogsten’.”

“In onze achtertuin maakte ik mozaïeken van bloemblaadjes. De kleuren van die bloementuin zie ik nog voor me! Misschien is daar de behoefte aan kleur wel geboren, voor mij en mijn zus – die maakte later prachtige bloemstukken. Voor creativiteit was thuis trouwens alle ruimte, want we hadden een kleurrijke moeder, in allerlei opzichten. Ze hield van bijzondere dessins in gordijnen en behang, van grote motieven en spannende kleurstellingen. Dat weerspiegelde zich in de bonte inrichting van ons huis. Harlingen heeft, door de weerkaatsing op het water zo’n bijzonder licht! En als ik ’s zomers dan de mooiste boeketjes pluk in mijn volkstuintje, met die heerlijke geur van gras en bloemen en aarde, dan… is er eigenlijk niet zoveel veranderd!”

Elke dag een feestje

“In de provincie val je al gauw op als je iets afwijkt qua kledingstijl. Ik ben altijd ‘raar’ geweest wat dat betreft, tot groot verdriet van m’n kinderen. Ik heb twee zoons, maar nu hebben ze er vrede mee hoor. Ik heb het van mijn moeder meegekregen. Ik heb heel veel kleding bewaard, ik krijg nog wel eens iets, zoals dit bloesje van een vriendin en deze jas. De kunst is om het te combineren, om het evenwicht te vinden. Zoals bijvoorbeeld Dolce & Gabbana dat kunnen. Het mooist is het als het puur uit de ziel komt, sommige mensen hebben dat, kleine kinderen ook. Wat helpt is dat je je realiseert dat elke dag een feestje is, je moet je best blijven doen!”

In Galerie Vis is nog t/m 17 maart 2018 o.a. de expositie “Bloemenpracht in olieverf” te zien, het werk van Vincent van Ojen. De galerie is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Geke Westenberg: "Mijn galerie is één en al kleur..."

Meer Harlingen? Klik hier