Gespot in Den Haag Marianne en Leo

Gespot in Den Haag Marianne en Leo

Marianne Aulman en Leo Leeflang voor hun favoriete oldtimer, een Citroën DS Cabriolet. Marianne is een veelzijdig (textiel)kunstenaar. Zij heeft opleidingen gevolgd in textiel, maar ook in tekenen en schilderen. Aanvankelijk richtte zij zich vooral op het maken van litho’s, maar de laatste jaren heeft vooral het werken met textiel haar voorkeur.. Marianne: “Ik werk nu inderdaad veel met textiel. Ik maak in opdracht (historische) kostuums voor photoshoots, musea en theaters. Zo heb ik voor de openingsact van het Depot in Rotterdam ook verschillende kostuums gemaakt. Op dit moment werk ik aan een project voor het Mauritshuis. Daarnaast maak ik handtassen en sieraden.” Haar man Leo runde een grafisch ontwerpbureau. Sinds hij het bureau heeft overgedragen aan zijn compagnon kan hij veel tijd besteden aan zijn hobby’s: het restaureren van oude Citroëns en het maken van stalen meubels, zoals kasten en tafels. Maar zijn grafische kennis komt ook nog steeds van pas, samen met andere vrijwilligers maakt hij een ‘buurtmagazine’ dat vijf keer per jaar verschijnt.

Atelier

Tot zes jaar geleden werkte Marianne parttime ook als docent Kunstgeschiedenis en Tekenen voor de eindexamenklas op het Erasmus College in Zoetermeer. Marianne: “Ik geef inmiddels geen les meer, maar ontwerp voor deze school nog wel met heel veel plezier de kostuums voor de jaarlijkse toneeluitvoering.” Nu Marianne ook uitsluitend vanuit huis werkt is hun huis zo verbouwd dat er voor allebei een eigen werkplek is ontstaan. Het woongedeelte is op de bovenverdieping. Op de begane grond heeft Leo zijn garage aan de straatkant. Daarachter – gescheiden door fraaie stalen deuren – heeft Marianne haar atelier. Leo: “Ik werk altijd met de deur open, mensen lopen daardoor makkelijk even binnen voor een praatje. Of ik krijg de vraag om iets te repareren, een kinderfietsje bijvoorbeeld.” Marianne: “Leo maakt heel makkelijk contact en kent veel mensen in onze buurt. Zijn garage heeft daardoor ook een soort buurtfunctie. Soms roep ik vanaf mijn plek: ’wordt er nog gewerkt vandaag’?”

Tassen

Gespot in Den Haag Marianne en Leo

Het atelier van Marianne ligt vol met stoffen en andere materialen. Alles is heel overzichtelijk geordend, zoals een ladekast vol met (vintage)borduurwerk dat Marianne – vooral in Frankrijk – op brocantes vindt.  Marianne: “Soms komt er iemand die zelf een (stukje) borduurwerk heeft – uit een erfenis of zelf gemaakt – en dat graag in een tas wil laten verwerken, dat kan natuurlijk ook.” Er hangen zoveel originele tassen: een dierenprint, gemaakt met minuscuul kleine kraaltjes, sommigen tassen zijn gemaakt van verschillende stoffen met op de klep allerlei knopen verwerkt. Ook zie ik een verscheidenheid aan handvatten. Marianne: “Ik maak overigens niet alleen tassen voor vrouwen, inmiddels heb ik ook speciale herentassen gemaakt. Een iets royaler model, maar die worden toch vaak ook door vrouwen gebruikt.”

Koninklijke opdrachten

In haar atelier zie ik ook verschillende tassen die zijn gemaakt met Afrikaanse stof. Marianne: “Ik gebruik inderdaad ook Vlisco stoffen voor mijn tassen. Een winkel in Den Haag  (die er helaas niet meer is) Lady Africa – verkocht ook mijn tassen. Koningin Maxima kocht daar een rok en wilde er graag van dezelfde stof een door mij gemaakte handtas bij hebben. Toen de tas klaar was heb ik die – mooi verpakt uiteraard – afgegeven aan de Paleispoort. Via de eigenaar van Lady Africa had ik wel gehoord dat de Koningin er heel content mee was, maar ik wist natuurlijk niet of en wanneer Maxima die zou dragen. De verrassing was dan ook groot toen ik ‘mijn’ tas – in combinatie met de rok – zag toen de Koningin onlangs een werkbezoek aan Senegal bracht.”

Marianne: “Dit was voor mij een hoogtepunt, maar vooral door de vele reacties die ik er – ook van oud leerlingen – op heb gekregen. Dit was overigens niet de eerste ‘koninklijke’ tas die ik maakte.”

Kate Middleton

Jaarlijks wordt tijdens een van de Fashionweeks in Londen de Commonwealth Fashion Exhibition georganiseerd. Hiervoor worden talentvolle modeontwerpers uit 53 landen uitgenodigd om hun creaties te showen. Met als doel de kracht en het potentieel van ambachtelijke modevaardigheden te laten zien, te netwerken, nieuwe handelsbetrekkingen te creëren en duurzaamheid te benadrukken. Marianne: “Een ontwerpster had hiervoor een creatie gemaakt van Kente stof. Dat is een handgeweven stof, die wordt gemaakt in Ghana en bestaat uit aan elkaar genaaide stroken. De ontwerpster wilde daarbij graag een tas in dezelfde stof. Via de eigenaar van Lady Africa kwam ze bij mij terecht. De opdracht was om twee identieke tassen te maken: één voor bij de tentoonstelling en de andere was bestemd voor Kate Middleton – The Duchess of Cambridge – om tijdens de opening in Buckingham Palace te dragen.”

Sieraden

Gespot in Den Haag Marianne en Leo

Gespot in Den Haag Marianne en Leo

Marianne maakt naast tssen ook broches, ringen, kettingen en armbanden. Daarvoor gebruikt ze ook allerlei kralen, parels en (druk)knopen, gevonden op een van haar vele zoektochten op markten en brocantes. Daarmee versiert ze bijvoorbeeld ook kraagjes en tassen.

Schilderijtje

Gespot in Den Haag Marianne en Leo

Haar atelier is echt zo’n plek waarje ogen tekort komt! Dit ‘schilderijtje’ bijvoorbeeld. Wat een plaatje, het visje is gebroduurd en daarna versierd met drukknoopjes!

Liefde voor tweedehands

Dit is een van de tassen die Marianne zelf gebruikt met – naast het borduurwerk erop en de bewerkte rand – een verrassende voering. Passend bij haar ‘outfit van de dag’. Marianne: “Ik hou heel erg van tweedehands. Dat heb ik altijd gehad, al in de tijd dat ik studeerde aan de Akademie in Amsterdam. Destijds was Lady Day mijn favoriete winkel. De bloes die ik vandaag aanheb heb ik gevonden bij Mevrouw Jansen in Alkmaar. De armband vond ik op een brocante in Parijs, het jasje in een ‘charity shop’ in Londen en de broche heb ik zelf gemaakt. Schoenen van La Strada en de broek van Zara.

Struinen

Marianne en Leo genieten van hun werk, maar ook van de vrijheid die ze nu hebben. Die vrijheid betekent dat ze op pad kunnen wanneer ze maar willen. Zoals toeren door Frankrijk, het liefst met hun favoriete DS Cabriolet. Marianne: ”We struinen allebei graag op brocantes. Leo is altijd op zoek naar auto onderdelen en -boeken en ik naar vintage borduurwerk en knopen”. Leo vult aan: “En bij mooi weer kamperen we. Ons tentje ligt daarom altijd achterin.” Dat zij allebei een voorliefde hebben voor ‘gebruikt en tweedehands’ zie je ook terug in deze auto. Wat een prachtig interieur, met die doorleefde leren bekleding!  Ik heb er spijt van dat ik niet heb gevraagd om even achter het stuur te mogen zitten.

Verkooppunten tassen en sieraden

Bij onderstaande winkels zijn de tassen en/of sieraden van Marianne te koop:
Den Haag: Engelien de Winkel en  Magasin Horaz
Rotterdam: Label Armeni
Amsterdam: Uhmah Store
Alkmaar: Kunstuitleen 
Dordrecht: ByBranderhorst
Delft: Uit de Kunst
Maar uiteraard kun je Marianne ook een mailtje sturen: marianneaulman@ziggo.nl