Gespot in Haarlem: de zussen Joke en Marja

In een van de mooie straatjes – de Warmoesstraat – in Haarlem: de zussen Joke Stoute (1950) en Marja Klokman-Stoute (1953). Wat kleding- en schoenenstijl betreft passen ze goed bij elkaar: tijdloos en niet seizoensgebonden. Marja’s stijl is iets meer uitgesproken, gezien haar montuur, haarcoupe en make-up. Maar wat kleuren betreft en favoriete belijning komen ze dicht bij elkaar.

Marja is door een herseninfarct sinds een paar jaar wat slechter ter been. Zij is daardoor wat meer aan huis gebonden en winkelt vaak online. Maar door haar abonnementen op mode- en interieur tijdschriften blijft zij heel goed op de hoogte. Marja: “Ik heb abonnementen op Elle en Harper’s Bazaar. Maar ik hou ook van meubels, dus lees ik ook Eigen Huis en Résidence. Ik geniet erg van der ‘binnenkijk’ reportages. Joke: “Dat Marja goed op de hoogte is merkte ik toen ik plannen maakte om met een vriendin naar Bangkok te gaan. Marja gaf me toen het adres van een schoenenwinkel waar ik volgens haar écht naar toe moest.”

Gespot in Haarlem: zussen Joke en Marja

Gedeeld sieraad

Het sieraad dat Joke draagt heeft een mooie geschiedenis. Toen hun moeder overleed kregen Joke en Marja allebei een helft van een gesp, oorspronkelijk onderdeel van een riem van hun tante Bets. Zij besloten allebei  om er een broche van te laten maken. Joke droeg de – Japans/Chinese – broche aanvankelijk dwars omdat ze dat mooi vond. Tot bevriend kunstenaar The Tjong Khing opmerkte dat ze de broche verkeerd had opgespeld. Joke: “Ik heb er hartelijk om gelachen, maar het uiteraard onmiddellijk laten veranderen.” Marja kreeg er een keer een compliment over van een Chinese beveiliger bij de Bijenkorf. Marja: “Ik bedankte hem en toen ik opmerkte dat het zo jammer was dat niemand de tekst kende zei hij: ‘Maar ik wel, het betekent Lang Leven’. Het is jammer dat tante Bets niet meer kan zien dat wij de broches allebei nog steeds dragen.” De sieraden die Marja draagt zijn van de hand van Willem Pastoor. Marja: “Jammer genoeg werkt hij niet meer als ontwerper.” Haar bril is van het merk Kuboraum.

Karakter

Wat kledingstijl betreft hebben de zussen zeker overeenkomst, maar qua karakter verschillen ze nogal. Marja: “Joke is net zo introvert als mijn moeder, ik ben veel extraverter, maak graag een praatje en lijk daarmee precies op mijn vader.” Zorgde het grote verschil in karakter er vroeger voor dat ze nogal eens botsten, naarmate ze ouder worden kunnen ze steeds beter met elkaar overweg. Marja: “Misschien is de verandering wel gekomen toen ik jaren geleden in het ziekenhuis lag. Joke was er toen echt voor mij en dat is zo gebleven.” Joke: “Vanaf die tijd gingen we in ieder geval twee keer per jaar samen winkelen in Nijmegen, waar we een favoriet adresje hadden. Nu gaan ze af en toe op pad, zoals deze dag. Joke heeft voorgesteld om even samen naar haar lievelingswinkel – Amigos – te gaan omdat ze er een mooie jas heeft gezien. Marja’s favoriete winkel –  – zit trouwens in dezelfde straat: de Schagchelstraat.

Gespot in Haarlem: zussen Joke en Marja

Kunst

Alhoewel niet van huis uit meegekregen delen ze ook hun interesse in kunst. Joke heeft er haar beroep van gemaakt, zij werkte als coördinator kunstzaken bij GGZInGeest. Nu runt zij samen met beeldend kunstenaar Michel van Overbeeke Galerie Kruis-weg68. Marja: “Ik hou ook van kunst, maar Joke weet er veel meer van. Ik heb er bewondering voor hoe zij zich op dat gebied heeft ontwikkeld. Als ik op zaterdagmiddag in de stad ben, ga ik steevast ook even naar de galerie.”

Op zoek naar meer leuke adressen in Haarlem? Klik hier

 

 

 

 

 

 

/